In urma cresterii preturilor la carburanti , dar si pe fondul devalorizarii monedei nationale, in Romania a inceput un nou val de scumpiri .

Prima zi din an producatorii de carburanti au crescut pretul, explicand aceasta decizie prin trecerea la euro 5, conform directivei europene obligatorii pentru toate statele comunitare.

Acest lucru, corelat cu intarirea monedei euro in raport cu leul si cu marirea accizelor, atrage dupa sine o majorare a preturilor produselor alimentare.

Potrivit specialistilor din piata, cresterea urmeaza sa atinga pragul de 15 procente , dupa ce, in ultimele doua luni, viata romanilor s-a scumpit deja cu 14%. Legumele si fructele vor fi primele alimente carora li se va majora pretul, asteptandu-se o scumpire de zece procente pana in luna martie.

Ultima scumpire a acestui segment a avut loc in noiembrie, cu 20 de procente. De asemenea, pretul preparatelor din carne si al lactatelor va fi mai mare cu sapte, respectiv cinci procente , avand in vedere ca materia prima este adusa din import, in masura de 70%. 

  •   2009-01-12
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii