Financiar

Scumpirea alimentelor, record al ultimilor 4 ani!

Marsul preturilor s-a transformat in galop, in cazul alimentelor de baza, ritmul scumpirilor ajungand, in aprilie 2008, la un record multianual: 11,4%.

Media generala a scumpirilor – inflatia anuala – s-a temperat in aprilie 2008, ajungand la 8,62% fata de aceeasi luna din 2007, dar in cazul alimentelor a fost depasit pragul de 11%.

O asemenea proportie a cresterii preturilor la alimente a mai fost intalnita doar in februarie 2004, cand acestea se scumpisera cu 11,5% fata de aceeasi luna din 2003. Dupa acea data, procentajele scumpirilor au scazut semnificativ, ajungand si la mai putin de 1%, in toamna anului 2006, apoi chiar sub 0,5%, in februarie 2007.

Datele comunicate, ieri, de Institutul National de Statistica (INS) arata ca, in aprilie, atat marfurile nealimentare, cat si serviciile si-au mai temperat din cadenta scumpirilor. Cresterea preturilor bunurilor nealimentare a scazut pana la 5,51% (aprilie 2008, fata de aceeasi luna din 2007), dupa ce, in martie, fusese de 5,91%; tarifele serviciilor au crescut, in aprilie, cu 10,42% (fata de aprilie 2007), dupa ce, in martie, crescusera cu 10,69% fata de martie 2007.

In raport cu luna decembrie 2007, tarifele serviciilor au crescut cu 3,12%, preturile marfurilor nealimentare – cu 2,6%, iar preturile alimentelor – cu 2,81%, rezultand astfel o inflatie de 2,78% in primele patru luni din 2008. Graficele inserate de specialistii Bancii Nationale in cel mai recent Raport trimestrial asupra inflatiei arata ca preturile productiei au crescut semnificativ, atat in agricultura, cat si in industria alimentara .

Atentie la costurile de productie!

In productia agricola, costurile au crescut, potrivit BNR, cu 25%, iar in industria alimentara – cu peste 14%. A rezultat o „transmisie a socului negativ de oferta" in preturile finale ale marfurilor alimentare, dupa cum evidentiaza analiza BNR.

Avand in vedere evolutiile astfel semnalate, dar si posibilitatea scumpirii energiei, analistii financiari se asteapta ca, in iulie, sa fie atins varful inflatiei anuale, care ar putea trece pragul de 9%.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-05-13
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.