Financiar

#omv #titei #gaz

Scade productia de gaze si titei a Romaniei

Actionarul majoritar al Petrom, OMV AG, a anuntat ca productia totala de hidrocarburi a scazut de la 198.000 la 194.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Scaderea productiei de gaze este pusa pe seama «presiunii ridicate din conductele locale, care a dus la ingreunarea accesului in sistem». Potrivit OMV, afacerile Petrom au fost afectate de cresterea preturilor la import.

De asemenea, grupul energetic austriac OMV AG a mai anuntat ca in al doilea trimestru al acestui an productia sa de titei si gaze naturale a scazut cu 3, 4 procente , la 311.000 barili echivalent petrol pe zi (boe/d), de la 322.000 de boe/d in primul trimestru, fiind afectata de "problemele aparute in Romania si Austria".

In schimb, marja de rafinare a OMV ( diferenta dintre pretul titeiului brut si pretul produselor rafinate) a crescut la 6,76 dolari pe baril in trimestrul al doilea, de la 4,24 dolari pe baril in primul trimestru.

Si vanzarile de gaze s-au redus

Vanzarile de gaze naturale ale Petrom au scazut cu 9% in trimestrul al doilea fata de perioada similara din 2007, cand cererea a fost foarte ridicata. Proportiile scaderii: de la 1,24 miliarde metri cubi la 1,15 miliarde metri cubi, dupa cum a anuntat grupul austriac OMV.

Comparativ cu primul trimestru din 2008, vanzarile companiei din al doilea trimestru s-au diminuat cu 23%, insa continua sa reprezinte aproate jumatate din volumele totale comercializate de grupul austriac.

„Volumele din Romania au scazut deoarece vanzarile de anul trecut au fost propulsate de o cerere mare din partea sectorului energetic. Afacerile Petrom au fost afectate in principal de cresterea preturilor la import intr-o piata cu tarife reglementate", se arata intr-un raport al OMV.

In ceea ce priveste segmentul de explorare si productie, Petrom a consemnat variatii reduse, atat fata de trimestrul al doilea al anului trecut, cat si comparativ cu primele trei luni din 2008.

Vanzarile de gaze si energie ale OMV au totalizat in al doilea trimestru 2,56 miliarde de metri cubi, nivel in usor declin fata de volumul de 2,59 miliarde de metri cubi din perioada aprilie-iunie 2007 si cu 37% sub cifra din primele trei luni, cand companiile grupului au comercializat in total 4,07 miliarde metri cubi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea