Financiar

#restructurare #investitori #leu

Saxo Bank recomanda investitorilor sa evite leul

Investitorii sunt sfatuiti de analisti din cadrul Saxo Bank sa evite leul si forintul, intrucat specialistii Saxo Bank sunt ingrijorati de situatia economica a Romaniei si Ungariei, conform unui raport dat publicitatii de banca si preluat de NewsIn.

"Credem ca punctul de interes al pietei va continua sa se mute gradual spre est (a inceput in 2008 in Statele Unite cu subprimele, apoi in Marea Britanie cu marele sector financiar) si acum Europa cu problema datoriei PIIGS.

Urmatoarea miscare va fi spre tarile est-europene si deja vedem ingrijorari legate de Romania si Ungaria.

Cu FMI-ul ramas fara bani, piata va astepta din ce in ce mai mult restructurarea in Europa de Est.
Intrucat FMI este factorul determinant, ar trebui sa ne ingrijoreze si situatia tarilor baltice (din nou). Ne asteptam ca acest lucru sa continue peste vara. Nu va lasati prinsi cu pozitii long HUF sau RON (pozitia long presupune detinerea unui instrument financiar transferabil n.r.)", se arata in raport.

 

Romania risca sa intre in incapacitate de plata

 

Saxo Bank avertizeaza ca, in lipsa unor reforme semnificative, exista riscul ca unele tari sa intre in incapacitate de plata si atrage atentia ca situatia s-ar putea complica in conditiile in care nici in tarile dezvoltate nu exista mai multa stabilitate financiara .

"Fara indoiala, exista anumite probleme in tarile PIIGS si in cateva dintre tarile est-europene ca Romania si Ungaria.
In lipsa oricaror reforme semnificative, care reprezinta totodata o alternativa dificila, ar trebui sa ne asteptam la incapacitate de plata (default) in viitorul nu tocmai indepartat.

Dar chiar daca una sau mai multe dintre aceste tari ar esua si ar ajunge la restructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile sa fie in ordine atata vreme cat majoritatea tarilor G10 vor avea finante sustenabile. Problema este ca nu au", sustin analistii Saxo Bank.

Raportul mai subliniaza ca guvernele continua sa cheltuie "aproape de neoprit" cu putine incercari reale de reducere a acestora, iar daca se pastreaza acest ritm si nu sunt luate unele masuri, atunci este posibil ca datoria unor tari dezvoltate sa depaseasca de mai multe ori PIB-ul in 2040.

 

Solutiile crizei: restructurarea datoriei sau reducerea deficitelor

 

"Exista numai doua solutii pentru aceasta criza: fie restructurarea datoriei (asa cum va fi nevoita sa o faca Grecia), fie reducerea deficitelor acum.

Avand in vedere acest lucru, este incurajator sa vedem ca Germania va implementa o taiere care totalizeaza 3,5% din PIB. Un inceput bun, dar nu suficient.

Alegerile partiale din Statele Unite vor insemna probabil ca vom vedea mai multe masuri de austeritate si mai putine bailout-uri.

Sa speram ca Germania va oferi un exemplu bun pentru restul tarilor europene in ciuda faptului ca niciun lider politic nu a avut inca viziunea si curajul necesar pentru a cere acesta (si mai mult)", se mai arata in raport.

Sursa foto : www.irland4ronpaul.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea