Financiar

#salariu #scadere #venit

Salariul mediu net a scazut in aprilie cu 4,8%

Salariul mediu net a fost in aprilie 1.436 lei, cu 4,8% mai mic fata de luna anterioara, arata datele Institutului National de Statistica. Scaderea s-a datorat acordarii in martie a unor prime de Paste si alte premii anuale, dar si unor nerealizari de productii, somaj tehnic sau dificultati financiare .

Salariul mediu nominal brut a fost de 1.973 lei, cu 4,9% mai mic fata de luna precedenta.

Cele mai mari salarii nete s-au castigat in intermedieri financiare (3.620 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (803 lei).

In aprilie fata de martie, castigul salarial net a scazut in majoritatea activitatilor economice, cele mai semnificative scaderi fiind inregistrate in domeniul fabricarii produselor din tutun (-30,9%).

Scaderi intre 15% si 17% au avut loc in domeniul intermedierii financiare si extractia carbunelui superior si inferior.

Salariile din domeniul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice si invatamant au fost mai mici cu volari cuprinse intre 10% si 14%.

Salariul mediu net a crescut in aprilie fata de luna anterioara in tranzactiile imobiliare, cu 8,1%, si in activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii - 6,8%.

Avansuri intre 4% si 5% au fost inregistrate in telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe, transporturi pe apa, transporturi terestre si transporturi prin conducte.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net in activitatile de invatamant (-10,7%), administratie publica (-8,6%), sanatate si asistenta sociala (-4%) ca urmare a acordarii in luna martie, in unele unitati, a sumelor din alte fonduri (stimulente) si a primelor ocazionale ( al 13-lea salariu pentru anul 2009), dar si din cauza retragerii/diminuarii anumitor sporuri ori a dificultatilor financiare.

Puterea de cumparare pentru luna a fost cu 5,1% mai mica in aprilie fata de luna precedenta.

Comparativ cu aprilie 2009, salariul mediu net a crescut cu 2%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea