Financiar

Salariul mediu net a crescut cu cinci procente

Salariul mediu net a urcat, in martie, cu 5,1%, fata de luna precedenta, adica cu 58 de lei, si a ajuns la 1.192 de lei. Datele publicate de Institutul National de Statistica arata ca o contributie importanta la aceasta evolutie au avut-o cresterea productivitatii, negocierile salariale, dar si acordarea primelor de Pasti sau de vacanta.

In luna martie a acestui an, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.623 lei, cu 5,2 % mai mare fata de luna precedenta, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica.

Cel mai mare salariu mediu net , de 3.595 lei, s-a inregistrat, la fel ca si pana acum, in sectorul intermedierilor financiare. De cresteri salariale au avut parte si lucratorii din industria miniera si industria de prelucrare a titeiului, transporturi, turism, sau industria de fabricare a celulozei. In aceste sectoare majorarile au fost cuprinse intre 9 si 14%.

Angajatii din industria lemului au, la fel ca si anul trecut, cel mai mic salariu mediu net, de 674 de lei. Castigul salarial real a crescut cu 4,9 procente, comparativ cu luna februarie, iar Indicele castigului salarial real a inregistrat o crestere cu 116 %, fata de luna octombrie 1990.

Judetele cu cele mai mari salarii medii nete din tara sunt cele care au atras cele mai multe investitii. Peste 60% din totalul investitiilor straine sunt concentrate in Capitala, in judetul Ilfov, dar si in judetele din vestul tarii. Prin urmare, castigul salarial mediu net lunar inregistrat in Bucuresti a fost in luna februarie de 1.557 lei, cu 37% peste media nationala, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Peste media de 1.134 de lei a salariului net pentru luna februarie, raportata la nivelul intregii tari, se situeaza salariile medii nete din Ilfov - 1.414 lei, Cluj - 1.193 lei si Sibiu - 1.141 lei. Acestea sunt urmate de Constanta, cu un nivel al salariului mediu net de 1.127 lei, Gorj, Timis si Iasi. Topul primelor 10 judete cu cele mai mari salarii medii nete este incheiat de Brasov si Giurgiu, acolo unde salariul mediu net raportat pentru luna februarie este de 1.087 lei, respectiv de 1.083 lei.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea