Financiar

#salariu mediu net #crestere #castig

Salariul mediu net a crescut cu aproape 7% in martie, fata de februarie

Salariu mediu net a crescut in martie cu 98 de lei (6,9%) fata de februarie, pana la 1.509 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Salariul brut a crescut cu acelasi procent, pana la 2.074 lei, iar puterea de cumparare a fost cu 6,7% mai mare decat cea din luna precedenta.

Cei mai bine platiti romani au fost in martie cei care lucrau in intermedieri financiare (4.345 lei), iar cei mai slab platiti au fost angajatii din hoteluri si restaurante (794 lei).

salarial real (puterea de cumparare) pentru luna martie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 106,7%. Fata de luna octombrie 1990, perioada in functie de care se calculeaza acest indice, puterea de cumparare a fost de 132,1%, cu 8,3 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2010 .

Potrivit INS, in martie, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna februarie 2010 in majoritatea activitatilor economice, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (premii anuale, al 13-lea salariu pentru anul 2009, prime de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (tichete cadou) si realizarilor de productii mai mari.

Astfel, salariile medii au crescut cu 35,1% in fabricarea produselor din tutun, cu 34,7% in intermedieri financiare, intre 22% si 25% in activitati de fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intre 13% si 19% in captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea echipamentelor  electrice, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, colectarea si epurarea apelor uzate, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Cresteri intre 10% si 13% s-au mai inregistrat in activitatile de servicii in tehnologia informatiei, activitati de editare, activitati de posta si de curier, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

Scaderile castigului salarial mediu net din luna martie 2010 fata de luna precedenta au fost nesemnificative, mai spune Statistica, inregistrandu-se in activitatile de cercetare-dezvoltare (-0,6%), respectiv de sanatate si asistenta sociala (-0,1%), ca urmare a acordarii de premii ocazionale in primele doua luni ale anului 2010.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in activitatile de administratie publica (2,9%) si invatamant (5,0%), urmare a acordarii in luna martie, in unele unitati,  a sumelor din alte fonduri si a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 20092). In domeniile sanatatii si asistentei sociale s-a inregistrat o scadere cu 0,1% a salariului mediu net.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,6%, iar indicele castigului salarial real a fost de 103,3%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea