Financiar

#salariu #crestere #medie #ue

Salariul mediu al romanilor a crescut de patru ori peste media UE

Al doilea trimestru al acestui an a adus o crestere de 11,7% fata de perioada similara a anului trecut a costului fortei de munca din Romania, fata de media blocului comunitar, de 3,7%.

Romania si Bulgaria (15,5%) sunt tarile cu cea mai mare crestere a costului fortei de munca, conform datelor Eurostat. Estonia si Lituania au fost tarile care aui inregistrat scaderile cele mai mari in ultimul an, de 2,1%, respectiv 7,7%.

Cresterile s-au inregistrat in perioada iunie 2008 - iunie 2009, inainte ca multe firme sa decida inghetarea sau scaderea salariilor . Trendul pozitiv este acum inversat de contractia economiei nationale, 8,5% pana la sfarsitul anului, si de cresterea numarului somerilor pana la 600.000.

Salariul mediu net a fost, in luna iunie, de 1.379 lei, potrivit Institutului National de Statistica , cu 8,3% mai mult fata de iunie 2008.

"Cel mai probabil, cresterea costului fortei de munca s-a facut pe seama maririi taxelor salariale percepute de stat", a declarat Corina Diaconu , directorul general al companiei ABC Human Capital, pentru Gandul.

 

  •   2009-09-16
  •  

Articol scris de

C.R.

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.