Financiar

#venit #industrie #productivitate #crestere #salariu

Salariile au crescut de doua ori mai mult decat productivitatea

Raportul dintre media salariilor nete si productivitatea din industrie arata ca majorarea veniturilor a fost acoperita doar pe jumatate de cresterea eficientei.In firmele rentabile, eficienta angajatilor creste mai mult decat salariile, valoarea adaugata transformandu-se, astfel, in profit. Daca salariile ar creste mai mult decat productivitatea muncii, valoarea adaugata s-ar irosi si, mai devreme sau mai tarziu, s-ar transforma in pierdere.

La nivel macro, atunci cand salariile cresc peste productivitate apar deficiente structurale care, in final, duc la scumpirea marfurilor si a serviciilor, adica la inflatie . Din pacate, datele pe primul semestru al acestui an privind evolutiile din industrie arata ca majorarea salariilor a fost practic dubla fata de productivitate sau, altfel spus, costurile cu forta de munca au crescut de doua ori mai mult decat eficienta acesteia.

Potrivit Institutului National de Statistica, media castigurilor salariale nete a crescut cu 20,3% (de la 930 lei in primul semestru din 2007 la 1.118 lei in prima jumatate a anului 2008), in timp ce productivitatea muncii per total in industrie a fost cu doar 9,3% mai mare.

Dinamica utilitatii, tot mai timida

In ultimii ani, cresterile semestriale ale productivitatii din industrie aveau doua cifre. Spre exemplu, in 2006, cresterea din primul semestru fata de aceeasi perioada din 2005 era de 10,7%, iar in 2007 fata de 2006 (semestrul I) – de 10,8%.

(continuarea in Adevarul)

  •   2008-08-15
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Cat de mult iti folosesti puterea de cumparator?

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii