Financiar

S-a scumpit forta de munca

O componenta importanta de cost la nivelul firmelor – cheltuielile cu forta de munca – creste vertiginos, anticipand majorari la preturile finale ale produselor.

Per ansamblu, cheltuielile angajatorilor au crescut cu 19,51% in trimestrul I al acestui an (fata de aceeasi perioada din 2007), dupa ce, in trimestrul anterior, crescusera cu 19,22%.

Avand in vedere ponderea mare pe care manopera o detine in totalul costurilor (intre 30% si 50%), alaturi de energie si preturile materialelor, ne putem astepta la majorari semnificative de preturi la produsele finite, adica la un nou impuls dat inflatiei.

Cresterile cu doua cifre ale preturilor materialelor (cu 15% in martie 2008, fata de martie 2007), dar si ale costurilor cu forta de munca (cu aproape 20%) nu au cum sa ramana doar la nivelul producatorilor, fara ca acestia sa le transmita mai departe, catre consumatori.

Vestea buna este ca nu toti producatorii transmit imediat aceste cresteri, intrucat piata ar putea sa reactioneze advers. Iar mecanismul de transfer functioneaza ceva mai greu, intarzierile fiind, de regula, de cel putin sase luni.

"Chiar si in aceste conditii (cresteri ale costurilor cu doua cifre – n.n.), e greu de crezut ca vom avea si o inflatie cu doua cifre. Totul depinde de evolutia cursului de schimb si, desigur, de preturile energiei", ne-a declarat Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank .

La stat, cheltuielile au crescut cel mai mult

Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS), principalele activitati economice care au inregistrat in primul trimestru cele mai mari cresteri anuale ale costului fortei de munca au fost invatamantul (+44,78%), administratia publica (+33,49) si sanatate si asistenta sociala (+31,12%). Avansul cel mai mic a avut loc in activitatea de intermedieri financiare (+4,98%), urmata de cea din industria extractiva (+10,81%) si turism (11,12%).

Raportat la ultimul trimestru din 2007, in primele trei luni din acest an, indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul de zile lucratoare ) a scazut cu 1,65%, iar in forma bruta (neajustata), cu 1,71%.

18,8%

- reprezinta cresterea costului orar al fortei de munca, in formula ajustata dupa efectul zilelor lucratoare si sezonier

Marfa din industrie s-a scumpit cu 15%

Preturile productiei industriale si-au accelerat cresterea in ultimele sase luni, depasind in decembrie 2007 pragul de 10% fata de decembrie 2006. Majorarile au continuat si mai puternic in primul trimestru din 2008, ajungand in martie la 15,6% fata de aceeasi luna din anul trecut. In acest caz, scumpirea productiei nu a ramas la nivelul restrans al industriei, ci a inceput sa se transfere in preturile produselor nealimentare care fac parte din cosul inflatiei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea