Financiar

Romanii nu stiu ce este DAE

Romanii se imprumuta fara sa stie ce semneaza! Majoritatea clientilor care au luat un credit de la banca nu stiu ce contine dobanda anuala efectiva! 34% dintre clientii chestionati de Grupul de Economie Aplicata au explicat gresit semnificatia DAE , dar cei mai multi nu stiu chiar nimic despre acest indicator.

Peste 90% din romanii care au contractat un credit nu stiu ce inseamna termenul dobanda anuala efectiva, desi 70% dintre clientii institutiilor de credit sustin ca au inteles conditiile prevazute in contract si comisioanele aplicate imprumutului. Aceste date reies dintr-un studiu realzat de Grupul de Economie Aplicata la comanda Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania.

Doar 6,5% dintre cei care au obtinut un imprumut de la o institutie financiara stiu ce inseamna DAE, in timp ce 34% explica gresit semnificatia termenului, iar restul nu stiu nimic despre acest indicator.

Intrebati daca au inteles toate clauzele contractului si comisioanele aferente imprumutului, 70% dintre participantii la sondaj au raspuns ca au inteles tot, in timp ce restul spun ca au intalnit termeni financiari necunoscuti, ca nu au inteles nimic sau ca au avut nevoie de un consultant pentru a le explica.

Conform studiului, 70% dintre cei care au contractat un credit spun ca au citit intotdeauna contractele pe care le-au incheiat la primirea creditului, 15,5% au citit doar anumite paragrafe, in timp ce 14,5% nu au citit contractul pentru ca se grabeau sau li se parea inutil, intrucat oricum nu puteau modifica nimic.

Majoritarea participantilor la sondaj, respectiv 76%, nu ar putea sa stranga de urgenta 1.000 de lei fara sa apeleze la un imprumut de la o institutie financiara, in timp ce restul ar avea posibilitatea sa faca rost de aceasta suma.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea