Financiar

#taxe romani #salarii romani #angajati romani #fiscalitate

Romanii muncesc jumatate de an ca sa-si plateasca taxele la stat

Angajatii romani muncesc pentru stat jumatate de an! De abia din data de 7 iunie, romanii muncesc pentru ei inisisi!

“Daca luam in calcul si contributiile sociale platite de catre angajator, pentru care tot salariatul munceste ziua libertatii fiscale devine 15 iulie. Asadar, peste jumatate din an romanul munceste pentru stat. Din aceasta perspectiva, a omului care munceste, va trebui regandita fiscalitatea. Nu pe genunchi, nu cu anunturi haotice nepregatite si intempestive, obligatoriu cu aplicare de la 1 ianuarie 2019, nicidecum mai devreme pentru a respecta principiile stabilitatii si ale predictibilitatii fiscale”, spune Andreea Paul, de la Initiativa pentru Competitivitate.

Salariul mediu brut al unui angajat roman a fost de 3.288 de lei in luna mai 2017, conform ultimelor date oficiale disponibile ale INS.

”Angajatul mediu plateste contributii sociale si impozit pe venit la bugetul tarii de 981 lei si ramane cu un salariu mediu net in mana de 2.307 lei. Daca salariatul nu economiseste nimic din ei si ii cheltuie, plateste TVA de 438 lei. Am luat in calcul cota standard de TVA de 19%, nu si cotele reduse la 5% sau la 9%. Abordarea simplificata ramane relevanta pentru ca nu am luat in calcul taxele locale sau alte impozite platite la stat de catre angajator care, desigur, creste povara fiscala a salariatului. Asadar, din castigul salarial mediu brut, salariatul plateste la stat 1.419 lei. Asta inseamna 43% din salariul mediu brut, adica 157 de zile pe an lucrate pentru stat si restul pentru el insusi. Cu alte cuvinte, ziua libertatii sale fiscale, in scenariul angajatului este 6 iunie. Abia din 7 iunie lucreaza pentru el insusi — pana pe 6 iunie a lucrat pentru stat', informeaza INACO.

Initiativa pentru Competitivitate precizeaza ca Romania se afla pe locul 21 in UE in anul 2016 din perspectiva zilei libertatii fiscale.

 

 

”La mijlocul anului trecut, un calcul similar efectuat de catre Institutul Economic Molinari indica ziua libertatii fiscale data de 23 iunie pentru romani, fata de Bulgaria — 18 mai, ceea ce pozitiona Romania pe locul 21 intre cele 28 de state ale UE analizate”, mentioneaza sursa citata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea