Financiar

#pierderi financiare #criza economica #scadere piata imobiliare

Romanii au pierdut 60 miliarde euro din cauza crizei

Din cauza crizei financiare, romanii au pierdut 4,3 miliarde de euro din averea financiara, plus aproximativ 54 de miliarde de euro din averea imobiliara.

Aceasta este pentru prima data in ultimii ani cand averea romanilor sub forma de active financiare a scazut ca pondere in PIB, potrivit unei analize realizate de grupul UniCredit , citat de Ziarul Financiar.

Astfel, s-au pierdut aproximativ 6 puncte procentuala fata de 2007, de la 33% la 27% din produsul intern brut. Desi salariile au continuat sa creasca in 2008, deprecierea leului cu circa 16% fata de nivelul cursului din urma cu un an, prabusirea Bursei si reducerea preturilor locuintelor au determinat aceasta pierdere de 60 de miliarde de euro, spune analiza.

"Scaderile de pe Bursa si din domeniul imobiliar au fost impresionante si vor fi si mai impresionante in perioada urmatoare. Pe segmentul imobiliar ma astept la inca o corectie a preturilor de 20%-50%. Probabil vorbim de o perioada de patru-cinci ani pentru a reveni la nivelul de maxim din 2008 al avutiei", a spus Dragos Cabat , presedintele CFA Romania, asociatia analistilor financiari certificati international.

Valoarea nationala a locuintelor a scazut cu 54 de miliarde de euro in ultimul an, avand in vedere scaderea medie de 20 de procente.

La sfarsitul anului 2007, valoarea era estimata la 270 de miliarde de euro, de catre BNR.

  •   2009-01-26
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.