Financiar

Romania urca in topul mondial al competitivitatii

Exportul de servicii si datoria publica redusa imbunatatesc imaginea Romaniei in ochii investitorilor straini. Performanta economica a determinat avansul in clasament, iar costurile electricitatii si inflatia ne-au tras ratingul in jos.

Unul dintre cei mai importanti indicatori dupa care este evaluata o tara – competitivitatea – incepe sa arate din ce in ce mai bine si pentru Romania. In 2007, am cucerit cinci locuri in clasamentul mondial de profil, ajungand pe pozitia 44.

Romania se afla, totusi, in urma unor state precum Bulgaria, Ungaria, Cehia sau Slovacia, potrivit Centrului pentru Competitivitate Mondiala al Institutului pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia. Punctajul obtinut anul trecut de Romania a fost de 47,2 puncte, se arata intr-un raport al IMD, dat ieri publicitatii de Institutul Irecson, partener pentru Romania al institutiei elvetiene.

In ultimii ani, Romania a inregistrat o serie de scaderi repetate, de pe locul 43 in 2003, pe locul 45 in 2006, locul 46 in 2005 si locul 49 in 2006.

In analiza competitivitatii, pentru fiecare dintre cele 55 de state incluse in raport au fost luati in calcul factori de performanta si eficienta economica, de eficienta guvernamentala si infrastructura.

Anul trecut, cel mai important avans pentru Romania a fost inregistrat la capitolul performanta economica, unde a fost consemnat un salt de sase locuri, pana pe pozitia 35. Romania a urcat o pozitie, pe locul 45, in ceea ce priveste eficienta guvernamentala, in timp ce la capitolul eficienta in afaceri, statul s-a mentinut pe locul 50.

Nota proasta pentru exodul fortei de munca

Efect pozitiv asupra pozitiei actuale a Romaniei in clasamentul global au avut, printre altii, indicatorii de crestere economica, indicele costului vietii, exportul de servicii, rata impozitului pe profit a intreprinderilor, datoria publica totala, numarul de zile necesar pentru infiintarea unei firme, precum si indicatori rezultati din ancheta de opinie care atesta cresterea calitatii vietii.

Intre factorii care au limitat numarul de locuri urcate de Romania in clasament se numara: investitiile rezidentilor in strainatate, costul electricitatii pentru clientii industriali, balanta contului curent, incasarile din turism, inflatia, exportul de bunuri, nivelul scazut al cheltuielilor cu cercetarea, riscul instabilitatii politice si exodul de forta de munca.

Pe primul loc, la nivel mondial, se regasesc SUA, Singapore si Hong Kong. Dintre statele membre ale UE, cel mai bun punctaj, de 92,2 puncte, a fost obtinut de Luxemburg.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea