Financiar

Romania ramane cu un sistem deficitar al serviciului 112

Romania nu are inca un sistem de localizare a apelantului in cazul telefoanelor catre efectuate din retelele mobile. Mai mult, autoritatile de la Bucuresti nu au transmis nici pana acum datele referitoare la timpii de reactie la apeluri, a anuntat, ieri, Comisia Europeana (CE).

Potrivit unui comunicat al CE, sase tari se confrunta cu lipsa acestui sistem. Este vorba despre Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania si Slovacia. Acestea fac, in prezent, obiectul procedurilor privind incalcarea dreptului comunitar, potrivit CE.

Totodata, tara noastra se afla printre cele noua state care nu au furnizat informatii despre timpii de reactie la apelurile catre serviciul din momentul stabilirii legaturii, alaturi de Belgia, Franta, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Polonia si Slovacia.

De asemenea, Romania si alte noua state comunitare sunt mentionate de Comisie in categoria tarilor care nu au furnizat informatii privind capacitatea centrelor de preluare a apelurilor de urgenta 112 de a raspunde in cel putin o limba a UE diferita de cea nationala sau oficiala. Celelalte state mentionate la aces

t capitol sunt Belgia, Irlanda, Italia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Polonia, Portugalia si Slovacia. In replica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Karoly Borbely, ne-a dat asigurari ca Romania nu va intra in procedura de incalcare a drepturilor comunitare referitoare la functionarea numarului 112, fiind in grafic in ceea ce priveste implementarea sistemului la parametri europeni:

“Toate angajamentele legate de serviciul 112 ni le-am asumat. Ieri, a avut loc prima parte a licitatiei, astazi se deschid ofertele la Comisia de Evaluare. Intr-o saptamana se vor semna contractele si apoi se pun in aplicare echipamentele si solutiile software, iar dupa testarea acestora se vor extinde la nivelul intregii tari. Astfel, serviciul 112 va functiona asa cum a cerut Comisia Europeana, pana la sfarsitul acestei veri”, ne-a declarat Borbely.

In noiembrie 2007, CE a anuntat inceperea procedurii de infringement impotriva Romaniei, pentru a se asigura ca numarul de urgenta functioneaza corespunzator. Ultimul avertisment a fost transmis la inceputul lunii aprilie. Atunci, CE a acordat autoritatilor un termen de doua luni, adica pana astazi, pentru rezolvarea problemelor legate de functionarea sistemului 112. In ultimele 2 saptamani sistemul 112 a “cazut” de 3 ori in Bucuresti.


Pentru cele mai importante stiri zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea