Financiar

Romania poate adopta euro in 2014

Romania poate adopta moneda europeana in 2014, insa procesul va depinde de continuarea reformelor economice si restructurarea economiei, iar urmatorii trei ani vor fi esentiali din acest punct de vedere, potrivit Bancii Comerciale Romane (BCR).

"Desi Romania a inregistrat progrese solide in ultimii ani in ceea ce priveste convergenta , mai are inca un drum lung de parcurs", a declarat, intr-un comunicat, Dumitru Dulgheru, analist in cadrul BCR, citat de Mediafax. Analistul este de parere ca inflatia in crestere si dezechilibrul extern considerabil sunt numai episoade temporare si considera ca adoptarea monedei europene unice in 2014 este posibila.

Potrivit Tratatului de la Maastricht, inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor inflatiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maximum 3% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, datoria publica se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani inainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie sa adere la ERM II, demonstrand astfel stabilitatea monedei nationale prin mentinerea variatiei acesteia in cadrul unei marje de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro.

Autoritatile de la Bucuresti au ca obiectiv pentru adoptarea monedei europene anul 2014, insa mai multi analisti economici s-au aratat sceptici in ceea ce priveste indeplinirea acestei tinte. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, la finele lunii februarie, ca adoptarea monedei europene in 2014 ar putea sa nu fie realizata, in cazul in care inflatia nu scade, in mod sustenabil , in 2008 si 2009.

Potrivit unui raport al Erste Bank , actionarul majoritar al BCR, Romania va avea nevoie de mult mai mult timp pentru a progresa in realizarea reformelor structurale, inainte de adoptarea euro. "Este interesant ca Romania nu se afla pe lista statelor cu deficite bugetare ridicate, iar raportul dintre datoria publica si PIB este unul dintre cele mai scazute intre tarile nou intrate in EU.

Nivelul preturilor nu este foarte departe de cel al preturilor din Ungaria, deci Romania se situeaza pe o pozitie mult mai buna de respectare a criteriilor Maastricht in prognozele pe termen mediu, fata de Ungaria", se mai spune in raport.

Analistii atrag atentia ca pietele financiare trebuie sa isi recastige increderea in moneda romaneasca, permitand astfel intrarea fara probleme in 2011 in ERM II, pas premergator adoptarii euro. "Se pare ca aceste aspecte nu sunt inca luate in considerare in marjele pe termen lung, care ofera, de fapt, cea mai interesanta oportunitate de joc in cadrul procesului de convergenta", se arata in raport.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea