Financiar

Romania ocupa locul 116 din 125 la gradul de liberalizare a comertului

Romania ocupa locul 116 din 125 in topul mondial al gradului de liberalizare a comertului. Totusi, tara noastra se situa pe pozitia 10 in ceea ce priveste gradul de concentrare a exporturilor, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.

Romania avea, in 2006, un indice al restrictivitatii tarifelor comerciale practicate in relatia cu tarile cu care a incheiat clauza natiunii celei mai favorizate de 14,8 puncte, plasandu-se intre Uganda (14,65 puncte) si India (15,05 puncte), se arata in raportul Indicatorii comerciali mondiali 2008. Astfel, tara noastra se plasa pe locul 116 din 125 in funtie de liberalizarea comertului.

Pe primele locuri in topul statelor cu cel mai putin restrictiv regim comercial se situeaza Hong Kong si Singapore, indicii atribuiti acestor tari fiind zero. In general, prima parte a clasamentului este compusa din state cu venituri ridicate si medii.

Romania se incadreaza in tipologia statelor cu venituri mici si medii ale populatiei.

Anul trecut, Romania a avut un deficit comercial de 21,59 miliarde de euro, echivalentul a 17,8% din PIB. Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), deficitul comercial va urca in acest an la 24 miliarde de euro, ceea ce va reprezenta 17,9% din PIB.

In primele patru luni ale acestui an, deficitul comercial a crescut cu 14,36%, la 6,9 miliarde de euro, dinamica exporturilor fiind mai accentuata decat cea a importurilor. Gradul de concentrare a exporturilor evidentiaza numarul de produse exportate de o tara. In clasamentul mondial, in functie de acest indicator, conduc Italia, Croatia si Olanda.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-06-17
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce este si ce implicatii are Split TVA?

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii