Financiar

#fabrici de procesare #lactate #vaci #romania #lapte

Romania livreaza mai mult lapte, desi are mai putine vaci

Desi tara noastra are mai putine vaci in acest an comparativ cu 2007, cantitatea de lapte livrata din exploatatiile agricole si centrele de colectare catre procesatori a crescut cu 3,1%, aceasta ajungand la 582.044 tone.

 

La fel se poate vorbi si de produsele din lapte, astfel ca productia de smantana a avut o crestere de 6,3% comparativ cu anul precedent, in timp ce branzeturile nu au avansat decat cu 5,5%. Si laptele de consum a inregistrat o crestere, de doar 4,7%, untul avansand “pe pozitie” cu doar 3,3% comparativ cu primul semestru al anului 2007.

Cantitatea de lapte de vaca colectata de fabricile de procesare in primul semestru de la exploatatiile agricole si centrele de colectare a crescut cu 3,1%, fata de aceeasi perioada din anul precedent, aceasta ajungand la 582.044 tone, arata informatiile Institutului National de Statistica (INS). Din productia de lapte de vaca pe anul 2007, doar 22% a fost livrat catre procesatori, 11% a fost destinat consumului tehnologic, 27% s-a indreptat catre piata, si cea mai mare parte dintre acesta, 40% ,a intrat la consumul familial.

La capitolul categoriilor de produse procesate din lapte, la fel, s-au inregistrat cresteri, astfel ca cea mai importanta majorare a fost pe segmentul de iaurturi si alte tipuri de lapte acidulat, peste 10%. Si productia de smantana a avut o crestere de 6,3% comparativ cu anul precedent, in timp ce branzeturile nu au crescut decat cu 5,5%, marirea acestei ultime categorii fiind influentata de cea a productiei din lapte de vaca. Majorarea este una evidenta, avand in vedere ca branza de vaca are o cota de piata de 92,3% din productia totala de branzeturi pe 2007.

(continuarea in Gardianul)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea