Financiar

#investitii #romania

Romania este o piata foarte atractiva pentru investitorii carora le plac riscurile dar si castigurile mari

Piata romaneasca este una dintre cele mai atractive din Europa centrala si de est pentru fondurile de investitii cu capital de risc .

Intr-un clasament al celor mai interesante state emergente (in dezvoltare) din Europa pentru astfel de fonduri, realizat de grupul de cercetare Mergermarket impreuna cu firma de audit KPMG, banca Unicredit si casa de avocatura Baker & McKenzie, Romania ocupa locul al doilea, primul fiind detinut de Polonia.

Mai putin atractive, potrivit unui sondaj efectuat in randul a 100 specialisti din private equity ( fonduri de investitii cu capital de risc, n.r.), sunt Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Serbia, Muntenegru si Turcia.

"Piete precum Polonia si Romania continua sa ofere perspective ale unei cresteri ridicate in mai mult sectoare si castiguri ridicate. Exista putini jucatori pe piata de private equity cu o prezenta consolidata, ceea ce inseamna ca sunt sanse de a intampina o concurenta mai redusa decat in alte regiuni, desi aceasta situatie s-ar putea schimba rapid in contextul dezvoltarii acestor state", a spus John Evans, partener al KPMG.

In Romania, firmele de private equity tind sa se concentreze asupra serviciilor financiare, sectorului farmaceutic, celui de retail si asupra telecomuniactiilor.

Relatia dintre fondurile de investitii si firmele autohtone functioneaza dupa urmatoarea schema: fondul investeste intr-o companie, capitalul acestei companii se majoreaza, investitia in cauza se transforma, de cele mai multe ori, in actiuni pentru fond.

Dupa un timp, de regula 3-5 ani, investitorul isi vinde partea, obtinand un profit inzecit. De exemplu, fondul American Advent International a cumparat, in 2003, 95% din producatorul autohton de medicamente Terapia, cu 45 milioane de dolari. Cativa ani mai tarziu si-a vandut participatia cu 324 milioane de dolari.

Un alt caz: fondul Broadhurst a platit, in 1999, 5 milioane de dolari pentru operatorul portuar Romportmet Galati. Dupa sase ani l-a vandut combinatului Mittal Steel cu 47 milioane de dolari.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea