Financiar

#venituri #buget #fiscalitate #bani

Romania are venituri bugetare mici si o fiscalitate defectuoasa

Doua analize independente, date ieri publicitatii, arata ca, pe de-o parte, sistemul taxelor si impozitelor din Romania este „defectuos", iar pe de alta parte veniturile bugetare raportate la PIB sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana.

Tara noastra ocupa primul loc intr-un top format din tarile UE si alte trei state in functie de capacitatea de reactie rapida si eficienta a autoritatilor la socuri economice. Insa rezultatul este mai degraba nefavorabil, intrucat reflecta un sistem fiscal defectuos, potrivit Standard&Poor’s (S&P), care a elaborat studiul „Indicele de Flexibilitate Fiscala 2008".

Pozitia de top a Romaniei este, de fapt, „un fel de coroana de spini, deoarece reflecta o administrare instabila a taxelor si un set de baza de taxe alunecos", a declarat analistul S&P Eileen Zhang. Clasamentul cuprinde 30 de state, respectiv Norvegia, Islanda si Elvetia, si cele 27 de tari membre UE. Romania si Bulgaria au fost incluse pentru prima data in acest indice in editia 2008 a studiului.

Echilibristica intre incasari si cheltuieli

Potrivit unui raport al Eurostat asupra economiei europene, intitulat «European Economic Statistics», Romania se afla printre tarile cu cel mai redus nivel al veniturilor guvernamentale in PIB din Uniunea Europeana, alaturi de Lituania si Slovacia.

In 2007, nivelul veniturilor guvernamentale raportate la PIB a fost de 34,4%, procent care ne plaseaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana, dupa Lituania, care a consemnat venituri de 34,3% din PIB. Romania a incasat, anul trecut, venituri totale de 41,8 miliarde euro, ceea ce reprezinta 1.944 de euro pe cap de locuitor. Potrivit Eurostat, Romania ocupa penultimul loc si la acest capitol, dupa Bulgaria, care are un nivel de 1.548 de euro pe cap de locuitor.

In ceea ce priveste cheltuielile guvernamentale, Romania se afla in grupul tarilor cu un nivel de pana in 40% din PIB, alaturi de Bulgaria, Luxemburg, Spania, Lituania, Letonia si Irlanda. In 2007, cheltuielile s-au cifrat la 44,81 miliarde euro, ceea ce reprezinta un nivel de 2.083 de euro pe cap de locuitor.
Romania ocupa penultimul loc, alaturi de Slovacia, cu un nivel al cheltuielilor din PIB de 31,9%, pe ultimul loc fiind Lituania, cu un procent de 35,6%.

Potrivit Eurostat, cea mai mare parte a cheltuielilor a fost alocata, in Romania, catre salarii (11,73 miliarde euro), transferuri sociale (11,64 miliarde euro), dar si catre investitii publice (6,73 miliarde euro).

1.944 euro/locuitor reprezinta veniturile bugetare realizate in Romania, in conditiile in care cheltuielile s-au ridicat la peste 2.000 de euro/locuitor

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea