Financiar

Romania, a cincea din UE la scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera

Romania a reusit sa reduca, intre 1990 si 2006, cu 36,7% emisiile de gaze cu efect de sera , fiind al cincilea stat din UE la acest capitol, dupa Letonia, Estonia, Lituania si Bulgaria, potrivit datelor publicate, miercuri, de Agentia Europeana de Mediu (EEA).

In tara noastra s-a inregistrat un declin puternic al emisiilor de gaze cu efect de sera intre anii 1990 si 2006, desi daca se compara 2006 - ultimul an pentru care sunt date complete la nivelul Uniunii Europene - cu 2005, se observa o crestere a acestora cu 3,1%.

Cele mai importante diminuari ale emisiilor de gaze nocive la 16 ani - 1990 fiind anul de baza luat in calcul prin Protocolul de la Kyoto , act ce urmareste protejarea mediului, prin reducerea emisiilor de sera - au avut loc in Letonia, de 56,1%, statul baltic fiind urmat de Estonia, Lituania si Bulgaria cu o scadere a emisiilor de 54,6%, 53%, respectiv 38,9%. Romania a incheiat top cinci cu o diminuare de 36,7%.

Pe de alta parte, in Cipru, Spania, Malta si Irlanda emisiile au sporit in mod ingrijorator. Pentru intervalul 2008-2012, tinta tarilor din Uniunea Europeana care au semnat Protocolul de la Kyoto este scaderea emisiilor de gaze cu cel putin 8%.

In Uniunea Europeana, emisiile au coborat cu 0,3% in 2006 fata de 2005, scaderea totala fata de 1990 fiind de 10,8%, ca urmare a reducerii acestora in agricultura si in industria chimica din Franta si Ungaria si datorita diminuarii consumului de gaz si combustibili lichizi la utiilizatorii casnici.

In zona euro, in 2006, s-a observat o scadere a emisiilor nocive cu 0,8% fata de 2005 si cu 2,7% fata de 1990, fapt ce l-a determinat pe comisarul european pentru mediu Stavros Dimas sa aprecieze, miercuri, progresele facute de cele mai multe dintre statele zonei euro.

"Recenta diminuare a emisiilor din zona euro este incurajatoare. Cu toate acestea, implementarea prompta si completa a politicilor in sector ramane cruciala. Statele membre trebuie sa-si accelereze eforturile spre a limita si reduce emisiile", a completat comisarul Dimas.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea