Financiar

Registru unic al tuturor darilor din Romania

Varujan Vosganian propune un registru care sa grupeze toate taxele, cu nivelurile aduse la zi, si care sa fie disponibil pentru toata lumea, pe Internet. Ministrul Finantelor vrea sa stie cind creste fiecare taxa. Ministerul Economiei si Finantelor lucreaza la un registru fiscal care sa contina toate taxele si impozitele din Romania, fiscale sau nefiscale, si cuantumurile acestora, a declarat ministrul de resort, Varujan Vosganian.

„Doresc sa facem in Romania un registru fiscal care va insemna nu un compendiu de legi, ci o insiruire a tuturor impozitelor si taxelor din Romania si a nivelurilor acestora, urmind ca orice modificare sa fie semnalata de autoritati si inclusa in registrul fiscal care va fi consultabil in format electronic“, a declarat Vosganian. Ministrul a spus ca noul registru va fi un instrument de soliditate fiscala, care va stopa abuzul autoritatilor. Publicitate

„In Romania, nu numai Guvernul da legi, exista autoritatile autonome, BNR, CNA, Consiliul Concurentei , agentii guvernamentale care dau legi. Toate acestea trebuie puse laolalta, astfel incit, daca cineva navigheaza prin mediul economic romanesc, sa stie cum arata coastele tarmului: care sint impozitele, care sint taxele si in ce masura comportamentul unui voluntar si initiativa lui se intilnesc cu sistemul fiscal“, a declarat Vosganian.

Noul registru va fi disponibil online pe pagina Ministerului Finantelor. In cursul acestei saptamini, propunerea lui Vosganian va fi prezentata partenerilor sociali, la sedinta Consiliului Economic si Social. Daca propunerea se va materializa, in baza de date vor fi incluse, alaturi de taxele si impozitele din Codul fiscal (impozitul pe venit, impozitul pe profit, contributiile sociale etc.), si taxele locale, si parafiscale - diverse taxe sau tarife pentru avize, autorizatii, reglementari etc. In Romania sint nu mai putin de 380 de taxe care ar intra in aceasta ultima categorie si care, momentan, nu sint centralizate nicaieri.

Registrul online permite si un control mai bun asupra cuantumului taxelor, din partea Ministerului Finantelor, pentru ca fiecare autoritate trebuie sa anunte imediat ce intentioneaza sa creasca o taxa existenta sau sa introduca una noua, iar Finantele se pot opune.

„In clipa in care noi observam o anumita taxa marita care duce la cresterea veniturilor proprii ale unei autoritati, mai mult decit a crescut domeniul respectiv, atunci avem instrumentele noastre de a interveni. Nu vrem ca o autoritate din Romania sa isi mareasca excesiv salariile, sa-si diversifice pina la lux dotarile pe spinarea contribuabilului roman“, a explicat ministrul Finantelor.

 

Pentru mai multe informatii legate de economie aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea