Financiar

#bnr #ce #guvern

Reducerea salariilor din BNR, discutata in septembrie dupa atentionarea CE

Guvernul va discuta problema salariilor angajatilor BNR in septembrie, dupa ce Parlamentul se reuneste in sesiune, deoarece acum nu are niciun mijloc legal de a interveni, a afirmat premierul Boc, dupa ce CE a avertizat Romania cu pentru taierea salariilor la banca centrala , informeaza Mediafax. 


"Vom discuta dupa ce Parlamentul se va reuni in sesiune, in luna septembrie, pentru ca in momentul de fata Guvernul nu are niciun mijloc legal pentru a interveni", a raspuns Emil Boc unei intrebari a presei pe aceasta tema.

Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptata la finele lunii trecute, prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Sumele obtinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat. Reducerea salariilor a fost reglementata prin lege, act normativ care poate fi modificat pentru o aplicare rapida doar prin ordonanta de urgenta.

Guvernul nu poate insa emite ordonante de urgenta decat din luna septembrie, cand Parlamentul se reuneste in sesiune.

Comisia Europeana (CE) a avertizat Romania ca ar putea declansa procedura de infringement daca legea care prevede reducerea salariilor angajatilor Bancii Nationale a Romaniei nu va fi modificata, intrucat incalca unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene, au declarat, saptamana trecuta, pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Decizia Guvernului de a reduce salariile angajatilor BNR a fost criticata, la inceputul lunii iulie, si de Banca Centrala Europeana , care a aratat ca este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala si a recomandat modificarea legii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea