Financiar

Recolta din toamna poate racori inflatia

Dincolo de toate amenintarile pentru inflatia acestui an, Banca Nationala intrevede o raza de lumina: recolta din toamna, care se anunta a fi bogata.

"Un an agricol bun ar putea determina temperarea cu cel putin un punct procentual a inflatiei la sfarsitul lui 2008. Sa nu uitam ca, in Romania, alimentele reprezinta 37,5% din cosul de consum - mult peste media UE", a declarat, ieri, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea .

Contextul in care vin aceste precizari nu e, deocamdata, cel mai favorabil, avand in vedere scumpirile anuntate, tot ieri, de majoritatea producatorilor de alimente. Crescatorii de porci, de exemplu, preconizeaza majorari inevitabile, cu 15%, a pretului carnii - ceea ce va conduce automat la scumpirea mezelurilor. Ei inca mai resimt efectele secetei de anul trecut, intre care cel mai accentuat este criza de furaje, iar scumpirea energiei a dus la o crestere a costurilor pana dincolo de limita rentabilitatii.

Acum, cand se intrevede deja un an agricol 2008 cu rezultate bune, s-ar parea ca vom iesi din cercul vicios al scumpirilor, mai ales ca ponderea alimentelor in cosul inflatiei e inca destul de mare. "In Romania, preturile alimentelor reprezinta peste 70% din media pentru Uniunea Europeana, mai mult decat alte tari din regiune precum Cehia, Slovacia sau Ungaria", a mai precizat Valentin Lazea, sustinandu-si teza potrivit careia atenuarea scumpirilor (numai) la produsele alimentare poate aduce o temperare a inflatiei.

Reamintim ca, de la inceputul acestui an, in cosul de consum al populatiei - pe baza caruia statisticienii calculeaza inflatia - alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare - 44,7%, iar serviciile reprezinta 17,8%.

Stabilitatea financiara, in pericol


Scaderea veniturilor disponibile ale populatiei, diminuarea ratei de economisire , dar si nivelul la care a ajuns datoria externa reprezinta "potentiale probleme care ar putea afecta stabilitatea financiara a Romaniei", a afirmat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea . Jumatate din angajamente reprezinta datorie pe termen scurt, a afirmat Voinea, la seminarul " 2008", organizat de Finmedia.

"Veniturile disponibile ale populatiei inregistreaza o tendinta descendenta, pe masura ce creste costul creditarii, luand in calcul ratele pe care trebuie sa le plateasca. De asemenea, rata economisirii este in scadere in ultimii ani", a precizat directorul GEA.

Pretul locuintelor, din nou pe agenda BNR

Reprezentantii BNR se vor intalni, in urmatoarele zile, cu reprezentantii notarilor si ai Institutului National de Statistica pentru a discuta elaborarea indicelui pietei imobiliare din Romania.

Indicele ar putea aparea prima data in 2009, a declarat directorul diviziei de stabilitate financiara a BNR, . El a precizat ca procesul de colectare a datelor va incepe cel mai probabil in 2009 si ca indicele pietei imobiliare va fi dat publicitatii cel mai devreme in cursul anului viitor.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea