Financiar

Reactoarele 3 si 4 se scumpesc

Cele doua unitati, a caror constructie depinde de amenajarea Dunarii, vor avea costuri mai mari din cauza cresterii salariilor si a preturilor la otel. Constructia unitatilor 3 si 4 ale Centralei nucleare de la Cernavoda ar putea fi intirziata sau chiar sistata daca Ministerul Transporturilor nu realizeaza lucrari de amenajare a Dunarii, iar Transelectrica nu instaleaza infrastructura de transport aferenta, a spus Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica. Potrivit acestuia, un alt factor esential in lipsa caruia ar fi necesara modificarea parametrilor tehnici ai proiectului este constructia hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti.

“Stiu ca acum Ministerul Transporturilor este in faza premergatoare licitatiei pentru amenajarea cursului Dunarii intre Braila si Calarasi. Din experienta mea stiu ca s-ar putea finaliza acest proiect in trei ani daca se incep lucrarile in acest an. Este foarte important ca lucrarile sa fie terminate inainte de primele probe tehnice la noile reactoare, adica undeva prin 2014-2015, in caz contrar proiectul nemaiavind sens”, a spus Chirica.

Pe de alta parte, estimarile initiale ale costurilor realizarii celor doua noi reactoare vor fi revizuite in crestere, avind in vedere ca studiul de prefezabilitate a fost realizat in 2004 si de atunci pretul otelului si al fortei de munca s-a majorat substantial.

Oficialul citat nu a avansat un procent de crestere a costurilor sustinind ca este legat de un contract de confidentialitate de ceilalti investitori, insa a precizat ca “nu va fi o majorare asa de mare incit sa nu mai sustina viabilitatea proiectului”. Estimarile din 2004 aratau un cost total de 2,2 miliarde de euro pentru cele doua noi unitati. Antreprenorul general al lucrarilor va fi o firma puternica internationala, avind in vedere ca nici o companie romaneasca nu este de anvergura necesara, a mai spus Chirica. In acelasi timp, subantreprenori ar putea fi si firme romanesti care vor lucra cu furnizori de echipamente locali.

centrala de la cernavoda functioneaza in prezent cu doua dintre cele cinci reactoare proiectate. Autoritatile intentioneaza sa construiasca, pina in 2015, alte doua reactoare, tot la Cernavoda, si a selectat in compania de proiect sase investitori: RWE, ArcelorMittal , Iberdrola, Electrabel, CEZ, Enel plus Nuclearelectrica. Fiecare dintre acestia va finanta lucrarile in functie de numarul de actiuni detinute si, de asemenea, va primi electricitate in aceeasi proportie.

Autoritatile de stat intentioneaza sa mai construiasca o centrala nucleara cu 2-4 grupuri dupa anul 2020. De altfel, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a spus ca l-a insarcinat pe ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sa gaseasca un amplasament pentru viitoarea centrala.

 

Pentru mai multe informatii legate de afaceri, imobiliare, media si advertising, economie si finante aboneaza-te la Newsletter-ul Financiar Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea