Financiar

Raportul Fitch referitor la Romania nu este conform cu realitatea

Romania este la un alt nivel decat cel pe care il apreciaza Fitch, fiind o opinie venita din efectele colaterale ale turbulentelor de pe piata internationala , fara a cunoaste realitatile romanesti, a declarat ieri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea .

"Ca de fiecare data, se gasesc agentii care sa translateze cu usurinta, fara sa cunoasca realitatile Romaniei. Romania este la un alt nivel decat cel pe care il apreciaza Fitch. Este, cred, mai mult o apreciere venita din efectele colaterale ale turbulentelor de pe piata internationala", a afirmat Ghetea , prezent la un seminar.

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a prezentat, luni, un raport, in care a incadrat Romania in cea mai ridicata categorie in ceea ce priveste vulnerabilitatea la potentiale riscuri sistemice, alaturi de alte tari, pe fondul cresterii accelerate a creditarii si a aprecierii leului din prima jumatate a anului trecut.

"Romania are oportunitati de dezvoltare, a dovedit-o si in alte perioade. Autoritatile romane, si aici ma refer la Guvern si Banca Nationala a Romaniei, sunt in masura sa tina sub control inflatia si indicatorii macroeconomici, ceea ce se vede si in evolutiile recente si indepartate, cand, in conditiile unor aprecieri pesimiste, Romania a reusit sa performeze corespunzator", a mai spus Ghetea.

Potrivit raportului Fitch, cresterea creditarii este superioara, de mai mult timp, limitei de viteza in Romania, iar incadrarea in categoria trei de risc macroprudential (MPI 3) a fost generata si de aprecierea monedei nationale in prima jumatate a anului trecut. Apoi, in al doilea semestru din 2007, aceasta tendinta a fost reinversata, ceea ce a contribuit la accelerarea inflatiei. Volatilitatea cursului de schimb reprezinta un risc pentru stabilitatea sistemului economic si a celui financiar romanesc, mai ales pentru ca 55% din imprumuturi sunt denominate in valuta, noteaza analistii.

Economistii Fitch au avertizat, inca din luna septembrie a anului trecut, ca Romania se afla in pericol de incadrare intr-o categorie superioara de risc. Nivelul MPI 3 sugereaza o vulnerabilitate ridicata la potentiale riscuri sistemice. Acest tip de riscuri afecteaza toti participantii unui sistem sau dintr-o piata, nu numai anumite entitati. Calculul indicatorului se bazeaza pe evolutia, pe trei ani, a mai multor factori, precum ponderea creditului neguvernamental in PIB si a cursului de schimb.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea