Financiar

Randamente de 7-8% la pensiile facultative

Dupa noua luni de viata, fondurile de pensii facultative par sa se fi miscat mult mai bine in privinta randamentului decit fondurile mutuale deschise prezente pe piata. Potrivit datelor de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ( CSSPP ), pe 31 martie 2008, cel mai bun randament l-a obtinut fondul ING Optim, 8,36%, urmat de ING Clasic cu 7,53%.

Rezultate multumitoare pot fi considerate si randamentele obtinute de fondurile Pensia Mea (3,12%), AZT Vivace (2,72%) si BCR Prudent (2,03%).

Mentionam ca, la inceput, o persoana care s-a inscris la un fond de pensii facultative a cumparat o unitate de fond la pretul de 10 lei.

Numarul persoanelor care au optat pentru o pensie facultativa a ajuns la 75.423, in crestere cu 50% fata de finalul anului 2007. Cei mai multi cotizanti erau la fondul BCR Prudent (17.768), AZT Moderato (16.270), AZT Vivace (14.114), ING Clasic (13.446), ING Optim (7.756), Pensia Mea (5.771) si OTP Strateg (298).

Jumatate dintre cei care si-au facut o astfel de pensie au virste intre 30 si 44 ani. In majoritate, femeile sint cele care s-au orientat catre o pensie privata facultativa.

Din pacate, investitia facuta de o persoana in pensiile facultative nu este una foarte mare. Daca luam in calcul totalul activelor la cele sapte fonduri din 31 martie 2008 si le raportam la numarul persoanelor inscrise, constatam ca media pe o persoana este de doar 329 lei. Care raportata la 6 luni (perioada medie de investitie) devine 54 de lei pe luna.

In concluzie, majoritatea persoanelor care au incheiat un contract de pensie facultativa au investit suma minima ceruta de prospectul acelui fond. Iar aceasta e de 50 de lei/lunar la AZT Moderato, de 60 de lei la Pensia Mea, de 45 de lei la ING Clasic si de 35 de lei la BCR Prudent. Diferentele de bani se explica prin faptul ca in lege nu este prevazuta o suma minima pentru pensia facultativa, iar fiecare fond a trecut ce suma a dorit in prospect .

Sistemul pensiilor private facultative, numit si pilonul III, a fost lansat pe piata anul trecut, iar dupa noua luni de existenta, activele nete se apropie de 6,75 milioane de euro. Sistemul este optional, iar virsta maxima la care se poate incheia o pensie facultativa este de 52 de ani si jumatate. O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15% din venitul realizat, iar in caz de deces, pensia poate fi lasata urmasilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea