Financiar

#nabucco #romania #proiect #costuri #gazoduct

Proiectul Nabucco va costa Romania 500 milioane euro

Romania ar urma sa plateasca circa euro pentru constructia gazoductului Nabucco, a declarat luni ministrul Economiei, Adriean Videanu. Contributia de 30% va fi asigurata de catre autoritatile romane din surse proprii , iar restul de 70% va fi alocat din credite angajate de compania actionara Transgaz, a precizat ministrul. Potrivit unui calcul estimativ facut de compania de proiect NIC, proiectul Nabucco va aduce tarii noastre un profit de un miliard euro.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat luni ca partea de finantare a Romaniei la proiectul gazoductului Nabucco este de 400-500 milioane euro, iar participarea Romaniei la constructia conductei va face ca Romania sa fie independenta din punct de vedere energetic. Potrivit acestuia, tara noastra va asigura 30% din surse proprii si 70% din credite angajate de compania Transgaz.

Suma pe care o va suporta consortiul se ridica la 2,4 miliarde euro, adica 30% din estimarile totale de 7,9 miliarde euro, restul investitiei urmand sa primeasca finantare din partea institutiilor financiare precum Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si institutii financiare comerciale.

"Romania va avea un profit din acest proiect de un miliard euro, potrivit calculului estimativ facut de compania de proiect NIC. Profitul realizat acopera si costurile initiale, dar profitul cel mai mare este disponibilitatea de gaze tot timpul anului pentru toti consumatorii eligibili si casnici din Romania", a declarat Adriean Videanu la Realitatea FM..

"Romania nu va mai fi dependenta de o singura sursa energetica, de gaz in speta, si le va diversifica. In opinia mea, este un proiect care va aduce beneficii tuturor, atat furnizorilor de gaze, atat tarilor de tranzit, cat si consumatorilor, in special cei din UE", a adaugat Videanu.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea