Oamenii de stiinta europeni din domeniul fuziunii nucleare vor avea acces la reteaua proprie de supercalculatoare pentru ca acestia sa demonstreze potențialul energiei generate de fuziune ca sursa de energie ecologica , sigura și durabila, a anuntat, vineri, Comisia Europeana .

Surse posibile de combustibil pentru fuziune sunt disponibile la scara larga, iar un gram de combustibil poate produce la fel de multa energie cat 11 tone de carbune, se arata in comunicatul Comisiei. Serviciul european distribuit pentru procesari de mare performanta - DEISA - este sprijinit financiar de Uniunea Europeana (UE) cu 26 de milioane de euro in perioada 2004-2011.

DEISA utilizeaza reteaua europeana Geant, cea mai mare retea mondiala de calculatoare, pentru a partaja volumul mare de date si imensa putere de procesare a supercalculatoarelor din Europa. "Ne asteptam ca noul parteneriat dintre serviciile de procesare rapida ale DEISA si comunitatea europeana din domeniul fuziunii nucleare sa aiba o contributie majora la potentialul fuziunii nucleare ca sursa de energie viabila.

Progresele studiului energiei generate de fuziune ne-ar putea apropia de o solutie la nevoile energetice europene", a declarat comisarul pentru societate informationala si media, Viviane Reding. ITER este un proiect international comun de cercetare, realizat in sudul Frantei la Cadarache, care intentioneaza sa demonstreze fezabilitatea stiintifica si tehnica a energiei generate de fuziune. Partenerii proiectului sunt Uniunea Europeana (reprezentata de EURATOM), Japonia, China, India, Coreea de Sud, Rusia si Statele Unite ale Americii.

  •   2009-01-24
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Criteriile de alegere a unui laptop

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii