Financiar

#bani Prima Chirie #Prima chirie #Programul “Prima Chirie”

Programul “Prima Chirie”: statul iti da 900 de lei

Executivul a aprobat, in sedinta de miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, programul “Prima chirie”, prin care este oferit un sprijin de pana la 900 de lei persoanelor care se angajeaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de kilometri fata de cea in care isi au domiciliul. Iata cine beneficiaza de bani de la buget!

“Am adoptat acte normative extrem de importante pentru noi, pentru programul de guvernare pe care o sa il punem in practica. (...) Primul punct pe ordinea de zi a fost o ordonanta de urgenta care reglementeaza un punct la care, de asemenea, ne-am angajat si anume “Prima chirie
. Saptamana trecuta am avut in prima lectura aceasta ordonanta de urgenta”, a declarat Sorin Grindeanu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Ce presupune “Prima chirie”

Programul ”Prima chirie” va acoperi 75% din cheltuielile pentru locuire in noul domiciliu sau noua resedinta, dar nu va depasi 900 de lei, si va fi acordata, pe o perioada de 36 de luni.

Mai mult, prima poate fi accesata doar de persoanele ale caror venituri nete lunare realizate ca persoane singure sau impreuna cu familia nu depasesc 5.000 lei/luna.

O alta conditie este ca persoanele sa se angajeze pe o perioada de cel putin un an.

„Ne propunem nu doar sa ocupam locurile de munca disponibile in prezent, dar si sa reducem dependenta populatiei de anumite zone geografice. Salariatii care vor beneficia de aceasta reducere vor fi cei ale caror venituri familiale lunare sunt mai mici de 5.000 lei”, se mentioneaza in programul de guvernare al premierului Sorin Grindeanu.

Nu pot beneficia de acest program:

  • persoanele care au mai beneficiat de o prima de relocare in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii primei de relocare;

  • persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
  • persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza;
  • absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi
  • absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia de a-i incadra in munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea