Financiar

#inflatie #bnr #mugur isarescu #buget 2013

Prognoza de inflatie pentru finalul lui 2012 a crescut la 5,1%

Prognoza pentru rata inflatiei pentru sfarsitul acestui an a fost modificata de Banca Nationala a Romaniei de la 3,2 la 5,1%. Anuntul a fost facut miercuri de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Isarescu a estimat ca pentru 2013 prognoza va creste de la 3% la 3,5%.

Guvernatorul este de parere ca preturile la legume si fructe au avut cel mai important impact negativ, acestea majorandu-se semnificativ din cauza secetei.

Potrivit Institutului National de Statistica, inflatia a atins in luna septembrie cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate, ajungand la valoarea de 5,33%.

"In vara am avut un soc pe partea de oferta, cu precadere oferta agricola, din cauza secetei, dar si a preturilor internationale a produselor agroalimentare. In acesti factori, un rol deosebit defavorabil a fost din partea preturilor volatile: legume, fructe, oua. Anul trecut, in lunile de vara, pretul a scazut puternic, acum a crescut puternic, deci efectul a fost exagerat", a declarat Mugur Isarescu in cadrul unei conferinte de presa.

Sursa foto: citynews.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea