Financiar

Produsele din supermarketurile romanesti sunt mai scumpe din cauza costurilor de logistica

Costurile de distributie ale produselor din supermarketurile din Romania reprezinta 18-20% din pret, in timp ce in alte tari europene procentul este de 4-6%, a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele companiei olandeze de consultanta in logistica Arhicom, Gerard Kuijs.

"Aproape 18-20% din pretul produselor romanesti din supermarketurile din Romania reprezinta costuri de logistica, in timp ce in alte tari europene procentul este de 4-6%. Aceasta situatie este generata de proasta gestionare a lantului de distributie. Multe produse sunt cumparate de la furnizori si nu direct de la producatori, dar cu cat reduci numarul jucatorilor din procesul de distributie cu atat costurile scad.

In Romania, procesul de distributie este caracterizat de ineficienta , in ceea ce priveste transportul, achizitionarea produselor si strategia de stocare a marfii. Cred ca situatia va fi imbunatatita in 10-15 ani, cand se vor inregistra progrese in acest sens", a declarat Gerard Kuijs in cadrul seminarului de logistica „Solutii pentru optimizarea lantului de distributie”.

Specialistii in domeniul logisticii prezenti la seminar au declarat ca pentru dezvoltarea acestui sector in Romania trebuie sa fie imbunatatit sistemul fiscal, infrastructura si este necesara o mai buna colaborare intre autoritatile locale, cele centrale si reprezentantii domeniului privat.

Potrivit presedintelui Arhicom, un produs comercializat in supermarketurile romanesti poate fi gasit in Germania sau Olanda cu 10-15% mai ieftin.

Pe de alta parte, acesta a subliniat ca in Romania ar trebui sa fie eliminata TVA pentru produsele care sunt importate cu scopul de a fi exportate.

"Produselor care sunt importate pentru a fi exportate nu ar mai trebui sa le fie impusa TVA.

Este un concept care functioneaza in Olanda, iar in Romania aceasta prevedere ar fi trebuit sa fie deja implementata", a spus presedintele Arhicom, Gerard Kuijs.

Acesta a precizat ca Bulgaria se gaseste in aceeasi situatia ca Romania in ceea ce priveste logistica, iar cu un pas in fata se afla Ungaria. Aceasta dispune de avantajul de a avea marea majoritate a populatiei in jurul Capitalei si atunci costurile necesare transportului de marfa sunt automat reduse, sustine presedintele Arhicom, Gerard Kuijs.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea