Financiar

#preturi #accize #taxe #scumpire

Produsele de baza se scumpesc de la 1 ianuarie

Prima zi a anului viitor aduce cresteri ale preturilor ale unor produse principale din viata de zi cu zi a romanilor. Astfel, benzina se va scumpi de la 1 ianuarie 2010 cu 20%, pretul pachetului de tigari va fi mai mare cu 34%, iar energia electrica va fi mai scumpa cu circa 31%. Aceasta majorare a preturilor se va datora cresterii accizelor si a deprecierii leului in raport cu euro.

Cresterea accizelor la tutun va produce cea mai mare scumpire , care va fi inregistrata pentru tigari. "Cele mai mari scumpiri se vor inregistra la tigari, de circa 34%, din cauza cresterii accizelor de la 64 la 74 de euro pe mia de tigarete si a diferentei de circa 14% intre cursul la care s-a calculat acciza anul acesta si cursul luat in calcul pentru anul viitor", a precizat Bianca Vlad, managerul departamentului taxe si impozite indirecte din cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC), citat de Realitatea.net.

O alta majorare de pret care va avea efecte asupra vietii romanilor va fi cea a carburantilor, cu 20 de procente. Potrivit managerului PwC, principalul impact al cresterii accizelor la carburanti va fi resimtit de firmele care presteaza servicii de transport, acest lucru urmand a se reflecta intr-o crestere a preturilor la bunurile de larg consum.

In ce priveste pretul energiei electrice, acesta ar urma sa se majoreze cu aproximativ 30%, din cauza cresterii cursului de referinta pentru accize cu circa 14% si a majorarii accizei cu 19%, de la 0,42 euro/MWh la 0,50 euro/MWh, dupa cum anunta PxC.

Toate aceste scumpiri se datoreaza cresterii valorilor accizelor, incepand cu 1 ianuarie 2010. Potrivit Realitatea.net, accizele pe 2010 se vor calcula la cursul de schimb anuntat in 1 octombrie de Banca Centrala Europeana (BCE), respectiv 4,2688 lei/euro, mai mare cu 14,2% fata de cursul din urma cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente acestui an.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea