Financiar

Productia de energie a Romaniei se va dubla

In urmatorii sapte ani productia de energie a Romaniei se va dubla. Aceasta este o veste buna pentru ca preturile la produsele de baza sunt direct influentate de costul energiei. Romania va beneficia de investitii in valoare de aproape 18 miliarde de euro, pana in 2015, in sectorul productiei de energie electrica, potrivit ziaristilor de la Jurnalul National.

Cea mai mare termocentrala din sud-estul Europei va fi construita anul acesta in Zona Libera Galati si va avea o capacitate de de 2.000 de megawati. Valoarea anuntata a proiectului este de un miliard de euro. Tot in acest an este preconizata si finalizarea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda. Costul estimat al proiectului se ridica la 2,5 miliarde de euro. Statul va contribui in acest proiect cu aproape un miliard de euro.

In paralel, Hidroelectrica urmeaza sa construiasca si centrala de pompaj de la Tarnita. Aceasta ar trebui sa aiba o capacitate de 1.000 de megawati. Costurile centralei au fost estimate la 1,2 miliarde de euro. Centrala este necesara pentru echilibrarea sistemului energetic, dupa realizarea celor doua reactoare nucleare la Cernavoda.

Tot in linie dreapta se afla si proiectul pentru realizarea unei termocentrale 800 de megawati la Braila. Investitia, potrivit ziaristilor de la Jurnalul National, este estimata la peste un miliard de euro. Si pe platforma siderurgica de la Galati exista intentia construirii unei centrale electrice cu o capacitate de 1.000 de megawati. Costurile proiectului, care va fi realizat de Gaz de France si Electrabel, sunt de 400 de milioane de euro.

In total, sectorul productiei de energie electrica din Romania va beneficia de investitii de aproape 18 miliarde de euro pina in 2015, daca toate proiectele se vor concretiza. Capacitatea totala de productie aproape ca se va dubla, crescind cu 15.610 megawati, fata de actualul total de 16.000 megawati instalati.

  


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-05-13
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.