Financiar

Producatorii s-au inteles cu hipermarketurile

In urma negocierilor dintre comercianti si furnizori, pretul produselor din magazinele de cartier ar putea ajunge la nivelul celor din hipermarketuri .

Producatorii si repreprezentantii hipermarketurilor au cazut de acord asupra faptului ca pretul cu care se vinde unui hipermarket nu este si cel mai mic de pe piata, potrivit lui Sorin Minea , presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Acest lucru inseamna ca producatorii vor putea vinde magazinelor de cartier mai ieftin decat marilor magazine, iar acest lucru ar putea duce la iefinirea produselor la micii comercianti. „Totul va depinde de reteaua mica de retail, daca va accepta provocarea", spune Sorin Minea. Un alt punct discutat de cele doua tabere a fost statutul taxelor care se percep de marile lanturi de magazine.

Pretul de achizitie trebuie redefinit

„Am cazut de acord asupra platilor penalitatilor si asupra taxelor percepute de magazin, dar ramane sa discutam in data de 13 iunie asupra taxelor de deschidere a magazinului si asupra pretului de raft pe care trebuie sa il afiseze supermarketul si care trebuie sa cuprinda aceste taxe", a spus Aurel Popescu, presedintele Patronatului din domeniul moraritului si panificatiei, Rompan.

Tot la urmatoarea runda de negocieri, cele doua tabere vor trebui sa discute despre definirea pretului de achizitie.

„Definirea pretului ar da o libertate mai mare. Dorim fixarea acestui prin codul de bune parctici", a declarat Sorin Minea. Producatorii au solicitat ca documentul privind bunele practici sa contina o definire clara a pretului de achizitie de la furnizori, pentru cunosterea pretului real de vanzare catre cumparatori, inclusiv taxele impuse de retailer.

Regis Mougel, directorul general al Auchan Romania, a declarat ca rezolvarea problemelor propuse de producatori nu inseamna automat scaderea preturilor, pentru ca deja pe plan mondial preturile la alimente sunt ridicate.

La aceasta se adauga si problema Taxei pe Valoarea Adaugata, care la noi este de 19%, fata de alta tari, unde este mult mai mica la alimente.

Saptamana viitoare, alte negocieri

Retailerii si producatorii urmeaza sa se intalneasca inca o data, pe 13 iunie, pana la adoptarea formei finale a Codului de bune practici, programata pentru sfarsitul acestei luni.

Potrivit proiectului Codului de bune practici, exista cinci capitole care stabilesc anumite conditii in relatia producator-retailer, respectiv negocierile comerciale, preturile si conditiile de plata, promotii, compensari si litigii.

Astfel, semnatarii Codului convin asupra existentei unui contract-cadru care va respecta legislatia in vigoare si clauzele din Cod.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea