Financiar

#primul siloz #aplicare #guvern

Producatorii agricoli cer dobanzi mai mici de 9% la creditele prin programul "Primul Siloz"

Programul " Primul Siloz " lansat de Guvern pentru sprijinirea agriculturii este o initiativa buna, insa nu este concretizata, spun producatorii romani. Potrivit lui Adrian Porumboiu , presedintele Racova Com Agro Pan Vaslui, pentru ca programul sa fie viabil, Guvernul ar trebui sa ofere fermierilor facilitati de creditare si o dobanda mai mica de 9% la imprumuturile bancare, in conditiile in care dobanzile practicate in prezent de banci sunt impovaratoare.

"Primele" programe initiate recent de Guvern sunt initiative bune, insa, din graba, acestea par sa fie nefinalizate, considera producatorii agricoli despre programul "Primul Siloz ". Astfel, mentinerea dobanzilor la acelasi nivel ridicat in cazul creditelor garantate prin certificatele de depozit, precum si intarzierea Guvernului privind aplicarea normelor metodologice sunt aspecte care transforma o initiativa guvernamentala laudabila intr-un esec.

"Programul este o initiativa buna, dar astept concretizarea. Daca mai dureaza putin cu normele de aplicare, atunci anul acesta s-a dus, noi deja ne pregatim pentru noul ciclu de productie . Un aspect important ce trebuie avut in vedere de autoritati tine de partea financiara a programului, respectiv de dobanzile ce vor fi percepute de banci. O dobanda acceptabila si pentru micii producatori ar fi de pana in 9%, cum este si in strainatate, ce depaseste aceasta limita devine impovarator", a declarat Adrian Porumboiu pentru Business Standard.

El a precizat ca recolta de anul acesta va fi mult scazuta pe fondul secetei, pierderile inregistrate de companie fiind situate deja la peste 40% comparativ cu anul trecut, spune acesta.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea