Financiar

Privatizam ca sa platim datoriile externe?

Varujan Vosganian anuntat in mai ca Romania are resurse pentru a-si achita datoriile scadente in aceasta vara.

Mai multe sute de milioane de euro incasate din vanzarea bunurilor statului ar putea fi folosite, prin derogare de la lege, pentru rascumpararea unor obligatiuni

In iunie, Finantele trebuie sa rascumpere obligatiuni de 600 de milioane de euro emise in urma cu sapte ani. Potrivit legii, banii din privatizari nu pot fi insa folositi in acest scop!

Potrivit legislatiei, sursele pentru rascumpararea emisiunii pot fi disponibilitatile soldului contului curent al trezoriei statului sau imprumuturi guvernamentale.

Desi Executivul a aprobat anul trecut contractarea unui imprumut de pe pietele internationale de capital, criza financiara internationala , care a dus la inrautatirea conditiilor de creditare a facut imposibila obtinerea sumei necesare in conditii avantajoase.

Metoda folosita si in 2005

„ Ministerul Economiei si Finantelor considera ca o sursa lichida, certa si utilizabila imediat o reprezinta disponibilitatile de aproximativ un miliard de euro incasate din veniturile de privatizare . De altfel, din aceste fonduri s-au rascumparat si euroobligatiunile scadente in noiembrie 2005, in valoare de 300 milioane de euro", au explicat pentru Mediafax, surse din MEF.

Oficial, insa, reprezentantii ministerului spun ca nu s-a decis inca ce varianta va fi aleasa pentru rascumpararea obligatiunilor, respectiv banii din privatizari sau lansarea unei alte emisiuni de obligatiuni.

Prin ordonanta 113/2006 privind infiintarea Fondului National de Dezvoltare, sumele incasate din privatizare nu pot fi utilizate pentru rascumpararea unei parti a datoriei publice.

Derogare guvernamentala

Potrivit surselor citate de Mediafax, MEF va solicita insa guvernului sa aprobe un proiect de ordonanta pentru a reglementa situatia, prin derogare de la aceasta interdictie.

La inceputul lunii mai, ministrul Varujan Vosganian anunta ca Romania are resurse pentru a-si achita datoriile scadente in aceasta vara, nefiind astfel presata sa accepte orice conditii de refinantare.„Potrivit legislatiei europene, datoria publica poate fi acoperita din sumele din privatizari(…), iar Romania are sume consistente", aprecia ministrul. In contul Trezoreriei statului exista, in urma cu un an, potrivit datelor prezentate pe site-ul MEF, peste un miliard de euro incasat din privatizari.

Titluri de 2,6 miliarde lei

Tot in iunie, Finantele intentioneaza sa vanda obligatiuni si certificate de trezorerie de 2,6 miliarde de lei

In mai a vandut titluri de 640 milioane de lei, sub valoarea programata

Pentru tot trimestrul doi, MEF a anuntat un volum indicativ al emisiunilor de titluri de stat de trei miliarde lei


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea