Financiar

Primul an de pensii private a adus 3,7 milioane de angajati in sistem

In primul an de la lansarea pensiilor private obligatorii ( pilonul II ), pe 17 septembrie 2007, s-au colectat contributii de la aproape 3,7 milioane de angajati, din totalul celor circa 4,3 milioane care au aderat la un fond.

Introducerea pensiilor private a revolutionat sistemul de pensii, pentru ca acum fiecare angajat are un cont individual, iar banii lui sunt investiti, spre deosebire de sistemul care a functionat pana acum, care folosea banii incasati de la angajati pentru a-i plati imediat pensionarilor.

"In primul an de functionare, sistemul de pensii administrate privat din Romania a fost marcat de doua evenimente majore si anume demararea procesului de aderare initiala (17 septembrie 2007), respectiv inceperea colectarii contributiilor (20 mai 2008)", se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ( CSSPP ).

La data de 20 mai, Casa Nationala de Pensii a virat prima ruda de contributii catre fondurile de pensii obligatorii pentru circa 3,2 milioane de angajati.

La aceste fonduri au fost obligati sa adere toti angajatii cu varste de sub 35 de ani, dar au avut aceasta posibilitate si cei cu varste intre 35 si 45 de ani. Contributia la fondurile de pensii obligatorii este de 2% din venitul brut si urmeaza sa se majoreze cu 0,5 puncte pe an, incepand cu luna ianuarie a fiecarui an, pana la 6% in opt ani.

continuarea in Ziarul Financiar

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea