Financiar

Primul abandon pe piata pensiilor private obligatorii

Dupa un obositor maraton de 6 luni in care 18 fonduri de pensii obligatorii administrate privat (pilon II) au alergat sa atraga aderenti si alte 4 luni de lupta cu normele ambigue ale autoritatii de reglementare a sistemului, CSSPP, Marfin Fond de Pensii s-a predat.

Fie presata de pierderi, fie in imposibilitatea de a gasi un cumparator interesat de portofoliul sau de clienti, compania nici macar nu mai pune problema vanzarii activelor, ci decide direct retragerea de pe piata si redistribuirea aleatorie a aderentilor. Fondul a solicitat CSSPP-ului la finalul saptamanii trecute sa aprobe iesirea de pe piata fondurilor de pensii obligatorii administrate privat.

Prin initierea acestei proceduri, administratorului ii revine obligatia de a-si informa in scris, cu confirmare de primire, participantii cu privire la hotararea AGEA de a renunta la activitatea de administrare, precum si ca acestia vor fi repartizati de catre CSSPP, in mod egal, la celelalte fonduri de pensii administrate privat de pe piata.

De asemenea, in informare se va preciza faptul ca, daca nu sunt multumiti de fondul la care au fost repartizati, se pot transfera la oricare alt fond de pensii administrate privat, fara plata unor penalitati de transfer, in termen de 90 de zile de la data repartizarii.

Autoritatea de reglementare justifica procedura prin faptul ca serveste scopului principal, acela de a  proteja interesele participantilor la un fond de pensii private al carui administrator intentioneaza sa iasa de pe piata Pilonului II de pensii private, inainte de colectarea primelor contributii in sistem. Procedura emisa de CSSPP este aplicabila in cazul retragerii autorizatiei oricarui administrator, inainte de inceperea colectarii contributiilor participantilor la fondurile de pensii administrate privat.

"Elaborarea acestei proceduri a fost necesara pentru a acoperi vidul legislativ existent pentru situatia in care fondul de pensii al administratorului care solicita retragerea autorizatiei de administrare nu detine active", se mai arata in comunicat.

Mai multi administratori cauta sa vanda, cel putin trei si-au anuntat intentia sa cumpere
La inceputul anului, Fondul de pensii private obligatorii Zepter, care a reusit  sa atraga mai putin de 2.000 de participanti in cele patru luni de campanie de  aderare, anunta ca ar putea fi vandut in urmatoarele luni.

Intr-o situatie asemanatoare se afla si OTP, care  nu a reusit sa convinga prea multe persoane sa adere la fondul pe care il administreaza (20.261 participanti), surse avizate ne-au declarat ca fondul deja a decis sa vanda portofoliul de clienti. Mai mult, a stabilit un pret cu cel putin 50% peste investitia initiala estimata la circa 2 milioane euro, sustin aceleasi surse, care au spus ca OTP a ajuns la un acord cu BT Aegon Fond de Pensii la inceputul lunii martie.

Interamerican Fond de Pensii si Prima Pensie (17.070 participanti), vor sa fuzioneze odata cu intrarea in vigoare a normei care va reglementa fuziunile si achizitiile intre fondurile de pensii.

In aceeasi situatie sunt toate celelalte Fonduri care nu au adunat peste 50.000 de participanti: Bancpost (23.299 participanti), KD (7.233 participanti), MKB Romexterra (1.884 aderenti), AG2R (1.127 participanti). Administratorii mici de pensii obligatorii isi negociaza portofoliul la preturi cuprinse intre 150 si 200 euro pentru fiecare aderent, iar jucatorii cu peste 50.000 de participanti urmaresc consolidarea pozitiei prin achizitii sau prin fuziuni.

De cealalta parte, trei administratori de pe pilonul II, AIG, Omniasig si BCR, au anuntat oficial ca sunt dispuse sa fuzioneze sau sa cumpere fonduri mai mici. Insa  in prezent nu exista un cadru legal care sa reglementeze fuziunile sau preluarile intre fonduri, urmand ca norma privind fuziunile si achizitiile in acest sistem sa fie lansata  spre dezbatere publica.

Dan Pescaru, directorul general adjunct al CSSPP, aprecia cu ceva timp in urma ca circa 11 fonduri de pensii private obligatorii ar putea ramane pe piata in urmatorii trei-cinci ani, din experienta altor tari care au implementat sistemul si unde numai 60% dintre fonduri au rezistat in acest interval.

Primii 11 jucatori controleaza aproape toata piata pensiilor obligatorii (98,7%), dupa atragerea unui numar de 3,938 milioane de participanti in intervalul 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008.
Dupa etapa de validare a aderentilor, inainte de repartizarea aleatorie, ING Fond de Pensii se afla pe primul loc, cu 1.279.955 de aderenti (32,07% cota de piata), locul al doilea in clasamentul fondurilor de pensii obligatorii  fiind ocupat de Allianz-Tiriac Fond de Pensii, cu 1.017.935 participanti atrasi si o cota de piata de 25,51% informeaza NewsIn.

Pe locul al treilea se afla Generali Fond de Pensii, cu 400.465 semnaturi atrase in timpul campaniei de aderare si o cota de piata de 10,03%, in timp ce pe pozitia a patra se afla Aviva Fond de Pensii, care a raportat 312.402 de participanti pe pilonul II si o cota de piata de 7,83%.

Campania initiala de aderare a romanilor la un fond de pensii private obligatorii (pilon II) a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

Pentru ca Marfin Fond de Pensii sa iasa de pe piata, trebuie ca CSSPP sa ia decizia de retragere a autorizatiei de administrare si de radiere a fondului, la solicitarea expresa a acestuia, dar dupa ce participantii la acest fond au fost repartizati aleatoriude catre Comisie, iar ceilalti administratori din piata au fost informati de modificarile facute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea