Financiar

Primaria va taia cablurile operatorilor care nu au autorizatie

Bucurestenii ar putea ramane fara semnal tv, internet si telefonie fixa incepand din aceasta saptamana! Angajatii primariei vor taia toate cablurile operatorilor care nu au primit autorizatie de functionare din partea Primariei.

Consumatorii ar putea fi primele victime ale conflictului deschis dintre Primaria Bucurestiului si cei mai importanti operatori din domeniul comunicatiilor prin cablu. Primaria, care sustine proiectul de ingropare a cablurilor supraterane, denumit pe scurt Netcity, este hotarat sa aplice legea, adica sa desfiinteze infrastructura opertorilor care nu au autorizatie de functionare.

"Am trimis toti inspectorii pe teren si cred ca in maxim doua-trei zile vom taia toate cablurile aeriene din Bucuresti si vom incepe, bine-inteles cu RDS, cu UPC. Am dat la batut somatiile fiindca sunt inspectorii pe teren.

In functie de ce se constata legea spune sa dam somatii catre cei care au fost gasiti fara autorizatii. Daca in 24 de ore nu prezinta autorizatia li se da amenda si li se pune in vedere sa isi dezafecteze constructia ilegal facuta. Daca nici atunci nu isi dezafecteaza constructia, Primaria le poate dezafecta prin forte proprii si costurile le vor suporta, prin instanta, firmele", a declarat Radu Alexandru, responsabil pentru proiectul Netcity in cadrul Primariri Bucuresti.

Pe de alta parte reprezentantii operatorilor de cablu spun ca nu au nevoie de autorizatie de functionare din partea Primariei si, mai mult, au solicitat ingroparea infrastructurii pe banii proprii. Ei sustin ca vor da in judecata Primaria pentru fiecare cablu taiat de angajatii primariei.

"Retelele de telecomunicatii electronice, prin fir, pe raza oricarei localitati din Romania sunt reglementate de Ministerul Comunicatiilor si de Agentia Nationala de Reglementare in Telecomunicatii. Deci nu vine fiacare, isi pune cablu si furnizeaza servicii.

Sunt cateva obligatii legale. Una este Notificarea Agentiei Nationale de Reglementare in Telecomunicatii, ca sa poti sa efectuezi servicii pe aceasta piata. Ca urmare a acestei notificari nu numai ca primesti avizele, dar dupa aceea esti dator sa platesi o parte, un procent, care anul trecut a fost de 3,5% din cifra de afaceri", a tinut sa sublinieze Radu Petric, presedintele Asiciatiei de Comunicatii prin Cablu.

Proiectul "Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti - Netcity" prevede coborarea in subteran a cablurilor aeriene apartinand operatorilor de telecomunicatii. Contractul de concesiune, incheiat de municipalitate cu UTI System, in august 2007, se intinde pe o durata de 49 de ani.

In acest timp, compania va investi peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata, ulterior, firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea