Financiar

#prima ferma #programul prima ferma #agricultura #bani #credit

"Prima Ferma", la rascruce de drumuri

Statul a anuntat miercuri ca va garanta imprumuturile bancare ale agricultorilor prin " Prima Ferma ", o actiune asemanatoare cu programul "Prima casa". Astfel, producatorii agricoli vor putea depune o parte din recolta in silozuri, primind un certificat de garantie. In baza acelui certificat, bancile vor putea elibera intre 70 si 80% din valoarea sa, dobanda urmand a fi stabilita de banci. Insa care sunt avantajele si dezavantajele acestui sistem?

Nici nu a fost lansat ca analistii romani, citati de principalele pubicatii nationale, au si gasit cateva hibe ale programului "Prima Ferma". Astfel, cinci probleme au fost identificate de specialistii Capital, acestia recunoscand insa ca un program bine implementat ar aduce destule avantaje sectorului agricol.

Avantajul acestui sistem, pe langa faptul ca agricultorii vor putea contracta credite pentru reinceperea ciclului agricol sau pentru achizitionarea de utilaje, este faptul ca acestia nu vor mai fi nevoiti sa vanda marfa rapid, sub presiune, din cauza lipsei unui spatiu de stocare si a nevoii urgente de bani. Astfel, pretul nu va mai suferi scaderi drastice, asa cum s-a petrecut in luna mai. Atunci, graului s-a tranzactionat la 360 de lei pe tona, in conditiile in care, la inceputul anului era cotat 550 de lei pe tona.

Dezavantajele insa vin din aria coruptiei si a evaziunii fiscale, dar si a proastei organizari guvernamentale. Astfel, exista cateva probleme, ce nu trebuie ignorate, sunt de parere specialistii in domeniu, consultati de Ziare.com.

Una dintre acestea este corectitudinea evaluarii cantitatii graului. Din cauza coruptiei omniprezente, ar putea aparea pe certificat cantitati mai mari sau mai mici fata de cele reale, relateaza Capital.

Pe de alta parte, nu se stie ce silozuri vor fi alese pentru depuneri, existand riscul sa fie puse pe lista unele in curs de construire, in detrimentul celor ridicate deja. Nu se stie nici daca agricultorii vor fi nevoiti sa-si depuna recolta intr-un siloz din propriul judet sau nu.

Potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, pretul graului ar urma sa fie calculat in functie de valoarea pe bursa , de catre consiliul de administrare a fondului de garantare. Insa pretul de pe certificat ar putea fi diferit fata de cel la care graul va fi valorificat, tocmai din cauza raportarii la bursa.

Avand in vedere ca imprumutul ar putea reprezenta intre 70 - 80% din valoarea certificatului de depozit, gajul ar fi prea mare si ar trebui sa acopere 125 - 140% din valoarea imprumutului...

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea