Financiar

#prima casa #avans #dosar

"Prima Casa": Intarzierea dosarelor pagubeste cumparatorii

Sute de romani asteapta aprobarea dosarelor blocate pentru programul "Prima Casa". Intarzierea ii poate costa mii de euro, avans dat vanzatorilor sau dezvoltatorilor imobiliari .

Prelucrarea dosarului depus pentru un imprumut in cadrul programului este incetinita de Fondul National de Garantare . Zeci de romani s-au strans marti la sediul Fondului, dar nu au primit nici o explicatie.

Aprobarea creditului de catre banca dureaza intre 3-5 zile, dar acesta este doar inceputul pentru tinerii care vor o casa prin programul guvernamental.

Garantia trebuie aprobata de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, semnarea contractului de credit in forma autentica, semnarea contractului de garantare. Clientul trebuie apoi sa incheie polita de asigurare a imobilului si sa constituie depozitul colateral, contravaloarea primelor trei rate de dobanda.

Pentru ca bancile le-au explicat clientilor ca intarzierile se datoreaza Fondului de Garantare, acestia s-au strans pe holurile institutiei, unde nu primesc insa nici o explicatie. Functionarii de aici spun ca o parte din vina este a bancilor, care nu trimit dosarele complete.

Desi legea spune ca procesul de garantare dureaza mai multe saptamani , cumparatorii semneaza precontracte pentru cumpararea unui apartament si risca sa fie pagubiti cu mii de euro daca dosarele nu sunt aprobate la timp.

In urma plangerilor, premierul Emil Boc a vizitat la sfarsitul lunii august Fondul si a promis ca se vor gasi solutii pentru aprobarea mai rapida a dosarelor.

In cadrul programului "Prima Casa" au fost aprobate 1.200 de cereri pentru imprumuturile garantate de stat pana la inceputul lunii septembrie.

 

  •   2009-09-09
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii