Financiar

#prima casa #avans #dosar

"Prima Casa": Intarzierea dosarelor pagubeste cumparatorii

Sute de romani asteapta aprobarea dosarelor blocate pentru programul "Prima Casa". Intarzierea ii poate costa mii de euro, avans dat vanzatorilor sau dezvoltatorilor imobiliari .

Prelucrarea dosarului depus pentru un imprumut in cadrul programului este incetinita de Fondul National de Garantare . Zeci de romani s-au strans marti la sediul Fondului, dar nu au primit nici o explicatie.

Aprobarea creditului de catre banca dureaza intre 3-5 zile, dar acesta este doar inceputul pentru tinerii care vor o casa prin programul guvernamental.

Garantia trebuie aprobata de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, semnarea contractului de credit in forma autentica, semnarea contractului de garantare. Clientul trebuie apoi sa incheie polita de asigurare a imobilului si sa constituie depozitul colateral, contravaloarea primelor trei rate de dobanda.

Pentru ca bancile le-au explicat clientilor ca intarzierile se datoreaza Fondului de Garantare, acestia s-au strans pe holurile institutiei, unde nu primesc insa nici o explicatie. Functionarii de aici spun ca o parte din vina este a bancilor, care nu trimit dosarele complete.

Desi legea spune ca procesul de garantare dureaza mai multe saptamani , cumparatorii semneaza precontracte pentru cumpararea unui apartament si risca sa fie pagubiti cu mii de euro daca dosarele nu sunt aprobate la timp.

In urma plangerilor, premierul Emil Boc a vizitat la sfarsitul lunii august Fondul si a promis ca se vor gasi solutii pentru aprobarea mai rapida a dosarelor.

In cadrul programului "Prima Casa" au fost aprobate 1.200 de cereri pentru imprumuturile garantate de stat pana la inceputul lunii septembrie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea