Preturile productiei industriale au scazut in noiembrie 2008 cu 2,46% fata de luna anterioara, ca efect al ieftinirii produselor din sectorul extractiv si al celor prelucrate.

Ritmul anual de crestere s-a temperat in acelasi timp la 11,74%. Preturile productiei industriale pe piata interna au scazut in luna noiembrie a anului trecut cu 1,9% comparativ cu octombrie, iar cele de pe piata externa s-au diminuat cu 4,6% in aceeasi perioada, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).

Fata de octombrie, preturile din industria extractiva au coborat in noiembrie cu 3,82%, iar cele din industria prelucratoare au scazut cu 2,72%, in timp ce preturile din sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa au urcat usor, cu 0,24%.

Pe marile grupe industriale, au fost raportate ieftiniri in trei din cele cinci sectoare. Cel mai mult s-au redus preturile din industria energetica, cu 6,62%.

Scaderi de preturi ceva mai mici au fost inregistrate in industria bunurilor intermediare, de 2,73%, si pe segmentul produselor de folosinta indelungata, de 0,11%.

In celelalte grupe s-au inregistrat scumpiri , de 1,13% in industria bunurilor de capital si de 1,18% la produsele de uz curent. Fata de noiembrie 2007, preturile la producator au crescut in noiembrie 2008 cu 11,74%, nivel semnificativ sub cel din intervalul octombrie 2007-octombrie 2008, cand preturile inregistrau un avans de 16,66%. 

  •   2009-01-06
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii