Financiar

Preturile explodeaza in toata Europa

Romania nu este deloc un caz particular in ceea ce priveste dezechilibrele economice. In martie, inflatia din Belgia a crescut la un nivel comparabil doar cu anul 1985.

Statele europene sint ingrijorate de nivelul ridicat al inflatiei, care pare ca se va mentine o perioada indelungata de timp, afectind puterea de cumparare a populatiei, a declarat ministrul sloven de Finante, Andrej Bajuk. Slovenia detine in aceasta perioada presedintia prin rotatie a Uniunii Europene.

"Sintem in mod clar ingrijorati de evolutia inflatiei", a declarat Bajuk, citat de MEDIAFAX, la sosirea la o reuniune a ministrilor din Finante comunitari care va avea loc la Brdo Pri Kranju, in apropiere de capitala slovena Ljubljana . “Modificarea preturilor pare sa devina tot mai mult de natura structurala, nu o evolutie pe termen scurt”, a adaugat Bajuk.

Inflatia din zona euro a atins un nou nivel-record in luna martie, de 3,5%, depasind estimarile analistilor care vedeau rata anuala la 3,3%. Cresterea inflatiei in cele 15 state europene vine pe fondul scaderii increderii in mediul de afaceri, pentru a zecea luna consecutiv, potrivit datelor preliminare publicate de biroul european de statistica Eurostat.

Inflatia din zona euro, din luna martie, o depaseste cu 0,2% pe cea inregistrata in februarie. Raportul Eurostat privind inflatia vine in contextul in care Banca Centrala Europeana a precizat, in repetate rinduri, ca vrea sa mentina rata inflatiei sub nivelul de 2%, dar previzioneaza o accelerare temporara a preturilor.

In conditiile in care cresterea economica incetineste, analistii estimeaza ca banca ar putea decide o reducere a dobinzii de politica monetara, de la nivelul actual de 4%. BCE a respins insa aceasta varianta, sustinind ca este important sa mentina asteptarile privind evolutia inflatiei la un nivel redus, in special in contextul turbulentelor de pe piata financiara .

Belgia este unul dintre statele cu cele mai mari probleme in acest sens. Ministerul Economiei belgian a anuntat ca preturile au crescut in martie cu 0,73% lunar si cu 4,39% anual, cea mai accentuata rata inregistrata din septembrie 1985, cind inflatia a fost de 4,56%. Cele mai mari scumpiri lunare au fost inregistrate la benzina, electricitate, gaz si la restaurante si baruri.

In Romania se preconizeaza ca inflatia in luna martie sa ajunga la peste 8% urmind apoi sa se tempereze pina la finele anului. Totusi este greu de crezut ca avansul preturilor se va mai putea incadra in marja stabilita prin tinta de inflatie, adica intre 2,8 si 4,8% pina la finele anului 2008. Cei mai multi analisti vorbesc, intr-un scenariu optimist, de o inflatie de aproximativ 6 procente.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea