Financiar

Pretul uleiului a crescut in 2008 de cinci ori mai repede decat inflatia

Cresterea rapida a preturilor s-a resimtit cel mai mult luna trecuta la uleiul comestibil, produs ce s-a scumpit in aprilie cu aproximativ 10% comparativ cu luna precedenta.

De la inceputul lui 2008, acest produs a inregistrat o crestere generala a pretului de 15%, de cinci ori peste media inflatiei din primele patru luni, potrivit datelor Institutului National de Statistica . Astfel, in hipermarketuri un litru de ulei se vinde in prezent la preturi promotionale cuprinse intre 6,59 si 6,79 lei.

Mai scumpe au fost si fructele proaspete luna trecuta, diferenta dintre pretul cu care s-au vandut acestea in aprilie si martie fiind de 5,22 procente. Daca ne raportam la decembrie vom observa ca in acest an fructele s-au scumpit cu aproximativ 9,3%.

O serie de alte sapte produse, printre care laptele si branza de vaca, combustibilii si abonamentele auto au inregistrat in ultima luna majorari de preturi de peste 1%.

Painea, produsul care cantareste cel mai mult in stabilirea inflatiei – coeficientul de ponderare fiind de 5,83% din total, a inregistrat in ultima luna o crestere a pretului de 0,47%, in conditiile in care indicele preturilor de consum a urcat din martie pana in aprilie cu 0,52 puncte procentuale. Per ansamblul primelor patru luni, painea s-a scumpit cu 1,7%, inflatia din luna aprilie raportata la decembrie fiind de 2,78.

Cea mai mare scadere de preturi s-a inregistrat la oua, aproximativ 4,73%, lucru oarecum surprinzator in conditiile in care anul acesta Pastele a picat in luna aprilie. Mai ieftine cu 2,25% au fost si serviciile de telefonie si transportul aerian.

„Inflatia a iesit cam pe unde ne-am gandit. Reiau declaratia ca pentru urmatoarele luni nu putem sa facem farmacie in estimarea inflatiei. Poate sa vina si in jos, in limita a 0,2% - 0,3%“, a punctat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea