Financiar

#credite neperformante #banci #datorii

Popa (BNR): Creditele neperformante sunt o realitate, nu o amenintare vaga

Acumularea creditelor neperformante va continua in acest an, dar ritmul de crestere ar putea fi mai lent fata de 2009, a spus, miercuri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa .

"Problema creditelor neperformante ne preocupa si nu vedem acum un punct final. Speranta noastra este ca ritmul de crestere a creditelor neperformante sa fie mai lent fata de ceea ce s-a intamplat in 2009", a spus Popa.

El a remarcat ca evolutia creditelor neperformante din Romania a fost mai grava comparativ cu celelalte tari emergente, cel mai probabil din cauza avansului mai agresiv al creditarii, insa si provizioanele au fost relativ mai consistente. 

"Creditele neperformante sunt o realitate , nu o amenintare vaga", a conchis Popa.

Viceguvernatorul a explicat ca bancile au trei linii de aparare, respectiv realizarea unui colateral adecvat, in conditiile ajustarii in jos a preturilor, mai ales in sectorul imobiliar, a unor provizioane pe expunerile nete de colateral "pentru a fi siguri ca presiunea care va fi persistenta este intampinata cu provizioane adecvate, chiar daca inseamna o profitabilitate mai scazuta" si o capitalizare foarte buna.

Criza a dus la inrautatirea calitatii portofoliilor, dar lipsa de active toxice a oferit o protectie in sine, astfel ca statul nu a fost nevoit sa vina cu bani publici pentru salvarea bancilor, a mai spus viceguvernatorul bancii centrale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea