Financiar

#romania #gheorghe pogea #oficiali #buget

Pogea: Contractia economica va fi de 8% in 2009

Prognozele economice sunt din ce in ce mai sumbre pentru acest an, iar revizuirile in scadere avansate de oficiali sunt corectate cu aproape un procent in fiecare luna. Astfel, daca la jumatatea lunii iulie estimarile indicau o contractie economica de 6,5 sau 7,1% pentru 2009, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, joi, ca Romania ar putea inregistra o scadere de 8% in acest an. In conditiile in care prognozele privind situatia economica a statelor UE s-au inrautatit per ansamblu, Fondul Monetar International (FMI) ar putea fi de acord cu un deficit bugetar de 8%.

Cel mai probabil, Romania va inregistra in acest an o contractie economica de 8 la suta, a declarat ministrul de Finante, prognoza revizuita cu 1,6% in numai doua saptamani, cand oficialii estimau o scadere de 6,5-7,1% pentru acest an.

"Vom face o modificare a proiectiei cadrului macroeconomic. Veti vedea, in perioada urmatoare, ca prognoza privind situatia economica din tarile UE se va inrautati. Si Romania se va situa in aceasta situatie, privind contractia in semestrul doi. Drept urmare, se vor modifica si tintele de deficit. O contractie economica de 8% poate sa existe", a spus Pogea.

Ministrul a apreciat ca, in al doilea trimestru al acestui an, contractia economica s-ar putea agrava comparativ cu primul trimestru, subliniind ca inrautatirea situatiei economice va afecta veniturile la buget. In primul trimestru, economia romaneasca s-a contractat cu 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor statistice raportate.

In acest sens, Guvernul ar putea sa opereze noi reduceri de cheltuieli de personal in sectorul bugetar, precizand ca Ministerul Finantelor lucreaza la "normative de personal ce ar ajuta la distribuirea mai eficienta a cheltuielilor publice", a precizat ministrul ieri.

"Procesul de reducere si reformare a sistemului public cere timp si nu se poate face de la o luna la alta, insa acest guvern are toata determinarea sa actioneze in acest sens", a completat acesta, precizand ca exista ministere care au facute excese in cheltuirea banului public .

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea