Financiar

#imprumut #fmi #finante #minister #gheorghe pogea

Pogea: Banii de la FMI vor produce resurse pentru creditarea sectorului privat

Acordarea celei de-a doua transe din imprumutul de la Fondul Monetar International ( FMI ) va permite Guvernului sa restructureze datoria publica si va genera, ca efect secundar, mai multe resurse de creditare din partea bancilor pentru mediul privat, a spus ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea . Potrivit ministrului, imprumutul extern percepe dobanzi "mult mai avantajoase" fata de cele percepute de bancile locale, in prima parte a anului.

"Acest lucru (aprobarea celei de-a doua transe pentru Romania de catre FMI n.r.) prezinta doua avantaje: o data lasa mai multe resurse de creditare pentru mediul privat, deci statul se va imprumuta mai putin pe piata interna, iar un al doilea avantaj este ca obtinem aceste resurse importante de la Fondul Monetar International pe o perioada lunga de timp, ceea ce ne permite o restructurare a datoriei publice la dobanzi mult mai avatajoase fata de ceea ce noi am obtinut in prima parte a anului de pe piata interna", a explicat Pogea, citeaza agentia NewsIn.

Cele 1,563 miliarde DST , aproximativ 1,788 miliarde euro, vor fi virate Ministerului de Finante. Din aceasta suma, circa 920 milioane euro vor intra in urmatoarele 48 de ore in trezoreria statului, intr-un cont in valuta deschis la banca nationala, maturitatea imprumutului fiind de cinci ani, din care o perioada de gratie de trei ani.

"Practic, beneficiarul imprumutului este Romania prin cele doua institutii, Banca Nationala a Romaniei (BNR) - pentru suma de 9,67 miliarde DST - si Ministerul Finantelor Publice ...

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

  •   2009-09-23
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum se transporta un computer

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.