Financiar

#imprumut #fmi #finante #minister #gheorghe pogea

Pogea: Banii de la FMI vor produce resurse pentru creditarea sectorului privat

Acordarea celei de-a doua transe din imprumutul de la Fondul Monetar International ( FMI ) va permite Guvernului sa restructureze datoria publica si va genera, ca efect secundar, mai multe resurse de creditare din partea bancilor pentru mediul privat, a spus ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea . Potrivit ministrului, imprumutul extern percepe dobanzi "mult mai avantajoase" fata de cele percepute de bancile locale, in prima parte a anului.

"Acest lucru (aprobarea celei de-a doua transe pentru Romania de catre FMI n.r.) prezinta doua avantaje: o data lasa mai multe resurse de creditare pentru mediul privat, deci statul se va imprumuta mai putin pe piata interna, iar un al doilea avantaj este ca obtinem aceste resurse importante de la Fondul Monetar International pe o perioada lunga de timp, ceea ce ne permite o restructurare a datoriei publice la dobanzi mult mai avatajoase fata de ceea ce noi am obtinut in prima parte a anului de pe piata interna", a explicat Pogea, citeaza agentia NewsIn.

Cele 1,563 miliarde DST , aproximativ 1,788 miliarde euro, vor fi virate Ministerului de Finante. Din aceasta suma, circa 920 milioane euro vor intra in urmatoarele 48 de ore in trezoreria statului, intr-un cont in valuta deschis la banca nationala, maturitatea imprumutului fiind de cinci ani, din care o perioada de gratie de trei ani.

"Practic, beneficiarul imprumutului este Romania prin cele doua institutii, Banca Nationala a Romaniei (BNR) - pentru suma de 9,67 miliarde DST - si Ministerul Finantelor Publice ...

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea