Guvernul a aprobat miercuri planul "imbunatatit" de crestere economica si locuri de munca, prin care se suspenda si taxa de prima inmatriculare pentru o perioada de 13 luni, incepand cu 1 decembrie 2008.

Spre deosebire de prima varianta, in noul plan au fost introduse cateva masuri axate pe salvarea locurilor de munca din industria auto si pe incurajarea economisirii. Astfel, prin hotararea de Guvern adoptata in cursul sedintei de miercuri s-a decis suspendare taxei auto pentru toate automobilele noi, a caror capacitatea cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi.

"Hotararea va fi publicata in Monitorul Oficial imediat dupa ce primim raspuns la scrisoarea trimisa la Comisia Europeana prin care instiintam institutia asupra acestei intentii. Din discutiile preliminare nu a reiesit ca oficialii europeni ar avea ceva impotriva suspendarii taxei auto pentru masinile noi", a declarat Tariceanu la finalul sedintei de Guvern.

In plus, Ministerul Mediului a primit sarcina sa redistribuie in "regim de urgenta" cotele neutilizate din cadrul Programului "Rabla". Potrivit premierului, pricipalii beneficiari vor fi producatorii si dealerii de automobile ieftine, printre care se incadreaza si Dacia.

In al treilea rand, tot penru salvarea industriei auto autohtone, Guvernul a decis reinoirea masurii de imbunatatirii parcurilor auto cu automobile noi. Cota de 60.000 de automobile va intra in vigoare in primele luni ale anului viitor. La capitolul stimularea economisirii, Executivul a decis eliminarea impozitului pe castigul rezultat in urma dobanzilor aferente depozitelor bancare.

Au mai fos aprobate masurile prin care contributiile asigurarilor sociale se vor reduce cu doua puncte procentuale, de la 39,5% la 37,5% incepand cu 1 ianuarie 2009, precum si acordarea unei bonificatii de 5%, pentru toti romanii care isi vor plati obligatiile fiscale cu cel putin 10 zile inainte de termen.

In acelasi timp, TVA-ul pentru locuintele livrate institutiilor locale in vederea transformarii in locuinte sociale , camine, case de copii sau centre de recuperare a fost redus la 5%. Masura este valabila si pentru cetatenii care achizitioaneaza o locuinta de maxim 120 de metri patrati, a carei valoare nu depaseste 380.000 lei, iar impozitul pe dividendele reinvestite a fost anulat. "Este esential sa sustinem cresterea economica pentru a putea crea noi locuri de munca sau pentru a le proteja pe cele existete, in timp ce consumul trebuie limitat", a mai adaugat Tariceanu.

  •   2008-11-20
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: O cariera de succes la varsta de 5 ani

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.