Financiar

#cheltuieli #bani #fond de urgenta #probleme de sanatate #deces #slujba #asigurari #accident rutier #salariu

Pentru ce sa-ti faci un fond de urgenta

Un , adica bani depusi undeva intr-un cont bancar , de care nu te atingi decat in cazuri exceptionale, este un lucru foarte bun in situatiile in care evenimente neprevazute iti fac gauri serioase in buget. In cel mai fericit caz, n-o sa ai niciodata nevoie de el. Este adevarat ca acesti bani isi pot pierde din valoare din cauza inflatiei, insa este un pret mic pe care il platesti in schimbul stabilitatii.

Totusi, nu toata lumea intelege acelasi lucru prin "urgenta". In continuare, iti dam cateva sugestii despre ce ar putea fi considerat urgenta si ce nu.

Urgente intemeiate:

Pierderea slujbei


Slujba este, pentru cei mai multi dintre noi, principala sursa de venit. Atunci cand iti pierzi slujba subit, asa cum li s-a intamplat multora odata cu recesiunea, aceasta sursa de venit dispare si s-ar putea sa nu primesti nimic in schimb. Este de datoria ta sa te pregatesti pentru un asemenea eveniment si sa ai niste bani pusi deoparte, care sa te tina pana cand reusesti sa-ti gasesti de lucru.

Deces sau probleme grave de sanatate in familie

Chiar daca membrii familiei tale au asigurari de viata , tot iti vor trebui bani in aceasta situatie. Pe masura ce rudele tale imbatranesc sau dezvolta probleme de sanatate, e bine sa incepi sa economisesti niste bani. Poate parea o gandire cinica, dar moartea nu a fost niciodata ceva delicat si gratios, asa ca e bine sa gandim practic.

Dezastre naturale

Stiu ce o sa spui: pentru asta exista asigurari. Asa e, dar asigurarile pot crea surprize neplacute uneori. Exemplu: inainte ca uraganul Katrina sa loveasca, locuitorii din New Orleans care se temeau de furtuni au fost convinsi sa-si faca asigurari care sa ii despagubeasca in caz ca locuintele lor vor fi distruse de vant si de ploaie. Asigurarile s-au dovedit nefolositoare, pentru ca mare parte din stricaciuni au fost facute de inundatii, deci asiguratii nu se calificau pentru despagubiri. Bineinteles ca niste simple economii nu ar fi rezolvat problema, in acest caz, insa ar fi fost de ajutor.

Accidente auto

Asigurarile auto platesc pentru avariile produse masinii, insa acestea nu sunt singurele cheltuieli cu care te vei confrunta in cazul unui accident auto . Lasand la o parte faptul ca daca accidentul s-a produs din vina ta, situatia s-ar putea sa fie dificila si cu asigurarea.

Impozite de care ai uitat

Uneori, taxele pe care ai uitat sa le platesti sau veniturile pe care ai uitat sa le declari s-ar putea sa-ti faca probleme. In cazul in care primesti o scrisoare de la Fisc in care ti se comunica faptul ca ai de platit suma X catre stat, ar fi bine sa ai de unde s-o platesti.

Intarzieri la plata salariului

Aceasta situatie a devenit din ce in ce mai frecventa de cand a inceput criza economica. Unele companii nu au destule fonduri pentru a plati salariile la timp, asa ca intarzie cu plata acestora. Iar aceste intarzieri pot insemna chiar si cateva luni, asa ca ar fi bine sa fii pregatit sa te intretii din alte surse. Odata ce banii incep din nou sa vina, poti sa contribui din nou la fond.

Asa cum am spus si mai sus, nu toata lumea cade de acord asupra a ce constituie o urgenta. Mai jos sunt enumerate cateva lucruri pe care n-ar trebui niciodata sa iti cheltuiesti banii din cont, indiferent cat de tentat ai fi sau cat de mult ti-ai dori.

"Urgente" neintemeiate:

Vacante


Oricat de mult crezi ca ai nevoie de o perioada de relaxare, daca nu ai bani sa pleci in vacanta, mai bine te odihnesti acasa.



Daca vrei sa profiti de evolutia pietei si sa cumperii o casa pe post de investitie, mai bine faci rost de bani special pentru aceasta. Multi oameni se grabesc sa cumpere, isi cheltuiesc banii pusi deoparte si se pot trezi chiar ca au facut o investitie proasta si ca locuinta isi pierde din valoare. Iar daca in acele momente au nevoie urgenta de bani, nu mai au de unde lua.

Crize existentiale

Ai divortat de curand si simti ca imbatranesti? Nu te grabi sa-ti cumperi o masina sport rosie. Incearca sa faci lucruri placute care nu te-ar putea ruina, pe termen lung.

Concurenta cu cei din jur

Cunoscutii sau vecinii tai poate cheltuie banii cu doua maini si isi cumpara tot felul de lucruri scumpe, dar asta nu inseamna ca trebuie sa o faci si tu, doar ca sa tii pasul cu ei. Poate ei vor sa epateze sau nu au niciun fel de datorii si isi permit. Sau, cine stie, poate au acum datorii imense din cauza cheltuielilor nesabuite pe care le-au facut. Abtine-te sa te iei la intrecere cu ei si nu te atinge de fondul de urgenta sau nu-ti face datorii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea